Böcker och länkar om studieteknik

Här har vi listat böcker och en del länkar som går mer på djupet inom ett visst område. De är fyllda med konkreta tips, verktyg och inspiration. Böckerna vi tipsar om finns att köpa på de flesta boksajter - men du kan också låna dem på ett bibliotek.

1


 

Att studera på högskolan - studieteknik och motivation på vägen

Boken är fylld med frågor, svar och praktiska övningar och används som kurslitteratur på självstudiekursen i studieteknik. Boken tar bland annat upp; hjärnkoll, vanor, tänka nya tankar, planering, läsa litteratur, tankekartor, motivation, självkännedom, läsa litteratur, koncentration, minnet och mycket mer. Som inspiration till boken finns en filmserie med tio korta filmklipp.

2

Dansa på deadline

Handlar om att skjuta upp – eller snarare hur man slutar att göra det. Du får lära dig att sätta mål och att göra en bra planering som fungerar. 

3

Svenska skrivregler

Svenska skrivregler är Språkrådets rekommendationer för hur man skriver och utformar texter. En ”måste-ha” bok!

4

Mindset: Du blir vad du tanker!

Ha koll på hur ditt mindset ser ut – det har betydelse för ditt lärande.
Carol Dweck ger dig också tips på hur du kan förändra ditt mindset.

5

Urkund. Antiplagiatguiden

Antiplagiatguiden är bra att läsa om man är student.  Urkund student

6

Lära från Lärda med Fredrik Hillerborg

Podcasten som driver den tredje uppgiften – och bygger broar mellan forskning och vardagsliv. Här jagas kunskap, inspiration och nya idéer.

Säsong 3 Avsnitt 3 - Studera och lära sig ny kunskap. Fredrik intervjuar Marina Bergman om studieteknik, motivation och inspiration.  Lara fran larda

7

Boost Your Mind Power Week by Week

En bok med roliga övningar för att träna din hjärna och ditt tänkande. Hjärngympa helt enkelt!

8

Test – 16 olika ”typer”

Självkännedom är alltid bra – både när man studerar själv och i grupp.
Här kan du testa dig själv och se vilken ”typ” du är utifrån 16 olika sådana.
Till testet.

9

Mindfullness i hjärnan

Om hur hjärnan hämtar information och hur det ger upphov till tankar, känslor och handlingar. Boken fungerar som en titt under motorhuven för den som undrar vad det är som får bilen att rulla framåt när vi trycker på gaspedalen. Hur du tänker har stor betydelse när du ska lära dig något.

10

Hållbara texter

Boken presenterar grunderna i formellt skrivande för gymnasieelever och nyblivna högskolestuderande. Målet med boken är att öka medvetenheten om vad olika texttyper kräver och att träna förmågan att skriva läsvärda och självbärande sakprosatexter. Hållbara texter börjar från början med handfasta råd om olika dispositionsmodeller och går systematiskt igenom skrivprocessens olika steg, med ett antal utvalda texttyper som slutmål.