Välkänt astronomievent besöker MDH

2016-09-26 | Student Forskning/Samverkan På campus Alumni

Den 8 oktober är det Astronomins dag och natt på MDH i Västerås. Det bjuds bland annat på föreläsningar om "marsbilar", kolonisering av vårt planetsystem och nya astronomiska upptäckter. Utanför högskolebiblioteket finns möjlighet att se olika typer av amatörteleskop, samt använda dem till att observera solen och andra himmelsobjekt när det mörknar.

 

Astronomins dag och natt arrangeras över hela Sverige, för att sprida kunskap om och väcka intresse för astronomi och universum. I år hålls eventet på MDH i Västerås den 8 oktober, och sammanfaller med International Observer the Moon night. Huvudarrangör är Svenska astronomiska sällskapet, där flera astronomiföreningar, universitet och högskolor ingår. Från Västerås representeras sällskapet av Västerås astronomiska och rymdforskningsförening (VARF) och MHD.

Alla aktiviteter är kostnadsfria och alla är välkomna, såväl studenter och personal vid MDH som allmänheten. 

Program

15.15: Marsbilar och kolonisering av vårt planetsystem

Föreläsning med Fredrik Bruhn, professor i robotik och avionik på MDH.

16.00: Presentation av studentprojekt

Studenter från civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem och civilingenjörsprogrammet i robotik presenterar rymdrelaterade projektarbeten.

16.30: Astronomi i vår tid: Nya jätteteleskop och stora astronomiska upptäckter på 2000-talet. 

Föreläsning med Hans Thorgren från VARF och Uppsala Universitet.

17.30: "Trottoar-astronomi" utanför högskolebiblioteket

Demonstration av olika amatörteleskop. Vid gynnsamt väder tittar vi på solen och andra himmelsobjekt när det mörknar. Solen går ned cirka klockan 18.00 denna dag.