Vad gör en studentambassadör?

2014-12-16 | Student

Kristin Molander Våtz är en av MDH:s 35 studentambassadörer. Här skriver hon om hur det är att arbeta som studentambassadör och vara en viktig och uppskattad del i högskolans marknadsförings- och rekryteringsarbete.

 På Mälardalens högskola (MDH) jobbar 35 studentambassadörer till och från året runt, men det är inte alla som vet vad vi gör. Nyligen deltog vi i Sveriges största yrkes- och utbildningsmässa Saco. Där hade vi 1 964 samtal med förvirrade, stensäkra, tveksamma, övertygade, misstänksamma och nyfikna människor. 1 964 personer som vi försökte guida genom utbildningssnåret. 1 964 personer som lämnade vår monter med lite mer information än de kom dit med. Och några mandariner.

Vårt jobb är att marknadsföra MDH och rekrytera studenter. För att kunna nå ut till de människor som är nyfikna på att börja studera reser vi runt i Sverige. Vi åker ut till gymnasieskolor och berättar, vi deltar i utbildningsmässor och vi håller informationspass om MDH:s olika program, campusorterna och berättar hur det är att studera på MDH utifrån våra egna erfarenheter och perspektiv. Det är det som gör oss till den bästa sortens studentrekrytering. Vi vet vad vi pratar om.

Men vi gör mycket mer än att rekrytera studenter. Ni kanske har sett att det smyger omkring en orangeklädd armé på MDH:s olika events som Teknikdagen, Science@MDH eller Forskarfredag? Det är vi. Vi hjälper till vid alla möjliga sammanhang för att göra högskolans alla arrangemang så bra som möjligt tillsammans med eventsamordnare och anställda på MDH.

Även om hösten har varit fullproppad med spännande evenemang så har studentambassadörernas högsäsong inte börjat än. I februari är det dags att dra på sig den orangea uniformen, blåsa dammet av presentationsmanuset och börja inspirera. Då har vi drygt två månader på oss att övertyga så många som möjligt att välja MDH innan sista ansökningsdatumet 15 april. Två månader då vi ställs mot resten av Sveriges 50 universitet och högskolor som alla kämpar för att fånga samma personer. Snart börjar det, och vi är redo.