Trångt på karriärdag för lärare och förskollärare

2019-03-08 | Forskning/Samverkan

Drygt hundratalet besökare var anmälda till karriärdagen, men många fler passade på att ta en runda bland utställarna. Studenterna kände arbetsgivarna på pulsen angående löneläge, förmåner och vad olika orter har att erbjuda när det gäller bostad och fritid.

 

 

 

- Mycket energi och positiv stämning, vår bästa karriärdag hittills. Det kändes som om både studenter och utställare var nöjda, sammanfattar Gertrud Fager, projektledare, MDH.

En stor bredd märktes bland utställarna som representerade kommuner, stiftelser och privata företag samt aktörer som till exempel kriminalvården.Drygt hundratalet besökare var anmälda till karriärdagen, men många fler passade på att ta en runda bland utställarna.

Studenterna kände arbetsgivarna på pulsen angående löneläge, förmåner och vad olika orter har att erbjuda när det gäller bostad och fritid.En del av utställarna har deltagit tidigare år medan flera var nya i sammanhanget och alltifrån förskola till vuxenutbildning fanns på plats. Både förskollärare och lärare fanns representerade.

Arbetsgivarna erbjöd sig också att matcha jobbsökande och visa upp vad de efterfrågade. Till viss del erbjöds även sommarjobb. Projektledare Gertrud Fager är nöjd.Vad tar du med dig från dagen?

- Att konceptet fungerar. Det har vi fått bekräftelse på idag.

 

En som inte kände till dagen i förväg var Mansur Rassooli Tilennovi som studerar till lärare F-3, 7-9 år. Han har ett år kvar att läsa och tycker inte det spelar så stor  roll om det är män eller kvinnor som pluggar till lärare.

- Jag tycker fler ska söka, oavsett kön.


Anton Rodriguez läser till gymnasielärare med inriktning svenska och samhälle. Han går andra året och är en av få killar som går utbildningen.

- Än söker jag inte jobb, jag går på mässan för att få intryck och känna av lite.

 

Ett gäng med blivande språklärare, svenska och engelska, från Västerås och Eskilstuna som har ett år kvar. De pluggar på Mälardalens högskola och tar tillfället att få veta mer om löner, arbetsmarknad och vad kommunerna kan erbjuda.

 

Daniella Blomqvist sökte bland annat kolloledare och erbjöd sommarjobb. Företaget finns i Nacka, Stockholm och arbetar med teman som till exempel vatten och vildmark.

 

Med kontor runt om i landet hjälper Elias Glaveby till med långsiktiga behov av lärarvikarier. Det är första året på karriärdagen. Intresset var stort bland de snart behöriga studenterna och listan med intresserade fylldes snabbt på.

 

Arboga kommun söker lärare på olika nivåer, de presenterar utbildningar och låter de intresserade skriva upp sig på en lista. Lotta Norberg och Anne Sommerfelt menar att det är svårt i alla kommuner att få behörig personal.

Varför ska lärarstuderande välja just Arboga?

- Vi är en liten kommun med närhet till det mesta. Här finns möjlighet till mentorskap och stöttning. Det är nära till Eskilstuna, Örebro och Västerås. Dessutom har vi fina naturområden och ett bra föreningsliv.

 

Grillska gymnasiet söker vikarier. Lotten Jyrell och Mikaela Ekehult tycker att det är svårt att hitta dem med inriktning mot matematik och fysik. De deltar för första året på karriärdagen och välkomnar studenternas spontanansökningar och intresseanmälningar. De var positiva till dagen och kan tänka sig återkomma.

- Bra att få info om Karriärtorget och att vi kan lägga ut lediga tjänster där.

 

Representanterna från Hallstahammars kommun ville gärna träffa studenter med olika inriktningar och bakgrunder. Här kommer att finnas många lediga tjänster framöver med anledning av pensionsavgångar. Varför Hallstahammar?


- Vi har nära till natur och kommunikationer och flera förskollärare på varje förskola. Kolla in oss på webben!