Tidsresa med politiska visionärer under Statsvetardagen

2019-03-06 | Forskning/Samverkan På campus Utbildning Student Alumni Omvärld

Den 8 april arrangeras ”Statsvetardagen - Demokrati, makt och medborgarskap för en hållbar samhällsutveckling.” Syftet är att öka medvetenheten om statsvetarnas roll för ett hållbart samhälle samt uppmärksamma MDH:s utbildning och forskning. Medverkar gör bland annat Västmanlands landshövding samt docent och författare Gunnela Björk.

Gunnela Björk – tidigare journalist på radio och tv, psykolog, författare och numera även docent – är en av talarna under Statsvetardagen som arrangeras för första gången i år. Under föreläsningen kommer hon att ge en introduktion till några av den politiska historiens visionärer – från Kata Dalström och Margaret Thatcher till Greta Thunberg.

Gunnelas intresse för politisk historia väcktes under senare år och efter att ha arbetat i ett flertal olika yrkesroller disputerade hon år 2000 vid Örebro universitet. Idag arbetar hon med att undervisa och forska om historia.

– Jag tror att många människor, fram till en viss ålder, har ett tydligt framtidsperspektiv. Till sist kommer man till en punkt där man istället tittar bakåt och börjar fundera kring hur och varför man har hamnat där man är. Allt från relationer till yrkesval. Det finns en anledning till att livet utvecklar sig på ett visst sätt.

”Tacksamt jobb att föreläsa för studenter”

Under föreläsningen på Statsvetardagen kommer Gunnela att dela med sig av sin  kunskap både ur ett politiskt perspektiv.

– Vi lever i en tid som präglas av en avsaknad av politiska visionärer. Jag vill titta bakåt och lyfta några av dåtidens profiler. Socialdemokraten Kata Dalström, som var verksam mellan 1858 och 1923 och som var den första kvinnan att nå toppen i ett svenskt parti, är ett exempel. Margaret Thatcher, som 1979 blev den första kvinnliga premiärministern i Storbritannien, är ett annat. Finns det några politiska visionärer idag och hur skiljer sig deras tankar från dåtidens?

På frågan om varför Gunnela valt att tacka ja till att medverka under Statsvetardagen på MDH är studenterna en tydlig anledning.

– Jag gillar Västerås och jag tycker att det är kul att föreläsa och dela med mig av information om det som intresserar mig. Men framförallt tycker jag att det är fantastiskt givande att få möta studenter. Det är ett oerhört tacksamt jobb.

Fullspäckad agenda

Under dagen kommer även representanter från Migrationsverket att medverka. Dessutom kommer MDH:s studenter att få möjlighet att ställa kluriga frågor till lokala politiker och makthavare, berätta om linjeföreningens arbete samt medverka i presentationer av de senaste forskningsrönen tillsammans med högskolans forskare.

Under dagen firas även det nya statsvetarprogrammets treårsjubileumpå MDH samt att den första kullen statsvetarkandidater snart släpps ut på arbetsmarknaden.

Mer information och anmälan

Statsvetardagen är öppen för alla som är intresserade av samhällsfrågor. Har du frågor om arrangemanget är du välkommen att kontakta avdelningschef Anna Johansson.

Eftersom vi bjuder på fika, lunch och tårta är anmälan till Statsvetardagen bindande.

Varmt välkomna!

Mer information och anmälan