Temadag om robotik på MDH

2014-04-10 | Student

Den 11 april arrangerar Mälardalens högskola Robotikdagen för sjätte året. Den populära temadagen lockar cirka 150 gymnasieelever från hela regionen. Syftet är att visa upp Sveriges enda civilingenjörsprogram inom robotik.

– Hos teknikintresserade ungdomar är robotikdagen ett uppskattat evenemang. Besökarna kommer från gymnasieskolor i Finspång, Örebro, Sala, Västerås, Borlänge, Leksand och Norrtälje, säger Fredrik Ekstrand, programsamordnare för civilingenjörsprogrammet i robotik på MDH.

Robotikstudentprojekt ska söka av Östersjön efter farliga objekt
Under robotikdagen kommer besökarna få ta del av information från Jobba i Västerås samt från representanter från MDH som berättar om civilingenjörsprogrammet i robotik och ansökningsförfarandet. Besökarna får även lyssna till studenter som berättar om sitt nuvarande robotikprojekt, undervattensroboten Naiad. Målet med projektet är att skapa en plattform för fortsatt forskning inom undervattensrobotik som kan användas för att söka av Östersjön efter farliga objekt.

– Förr var det vanligt att tunnor med giftigt avfall dumpades i Östersjön. Dessa har nu börjat vittra sönder, vilket kan leda till kritiska konsekvenser för miljön. Det långsiktiga målet med vårt projekt är att skicka ut ett stim av samarbetande robotar för att systematiskt söka av hela bottnen efter farliga objekt. Med roboten Naiad kommer vi också att medverka på robotiktävlingen RoboSub i USA i sommar, där högskolor och universitet från hela världen samlas för att föra forskningen inom undervattensrobotik framåt, säger Joel Larsson, en av studenterna i projektet.

 

Mer information

Program för Robotikdagen 11 april

Civilingenjörsprogrammet i robotik

Robotikstudentprojektet Naiad