Tävlingen som visar att matematik är ett ämne för alla

2016-09-26 | Forskning/Samverkan Utbildning

Vem sa att matematik behöver vara tråkigt och svårt?
Tävlingen Unga matematiker, som arrangerades av Mälardalens högskola (MDH) och sparbankerna i regionen, visar på ett lekfullt sätt att matematik är ett ämne för alla.

 

Unga matematiker är tävlingen som stärker gymnasielevernas bild av ämnet matematik. Indelade i lag med tre personer i varje får eleverna lösa uppgifter som exempelvis innehåller geometri, sannolikhetsberäkning, hastighet och tidsuträkningar. Upplägget är rekreativ matematik, det vill säga matematik för nöjes skull. Ungdomarna kan därmed lättare relatera till uppgifterna och upptäcker samtidigt att matematik är både roligt och stimulerande.
– För att öka intresset för matematik och samtidigt stimulera till logiskt tänkande är tävlingen Unga matematiker utformad så att alla ungdomar skall kunna delta och finna glädje i matematiken. Vi vänder oss alltså inte enbart till de ungdomar som har de högsta betygen. Viktigt är också att det är en lagtävling så att samarbetet i en grupp kommer i fokus, säger Bo Wahlqvist som är ansvarig för tävlingen från MDH.

Finalen avgjordes på MDH i Eskilstuna lördagen den 24 september. De skolor som kvalificerat sig för finalen var:

  • S:t Eskils gymnasium, Eskilstuna
  • Ullvigymnasiet, Köping
  • Duveholmsgymnasiet, Katrineholm
  • Nyköpings Enskilda gymnasium
  • Wijkmanska gymnasiet, Västerås
  • ABB-gymnasiet, Västerås

Unga matematiker arrangeras av MDH i samarbete med sparbankerna i regionen och Swedbank. Vinnare blev ABB-gymnasiet från Västerås.
Eskilstuna-Kurien, Katrineholms-Kuriren, Radio Sörmland och VLT uppmärksammade alla tävlingen.

Läs Eskilstuna-Kurirens artikel från tävlingen här!

Lyssna på Radio Sörmlands inslag från tävlingen här!