Sveriges största mötesplats för medicinteknik drar igång

2017-10-06 | Forskning/Samverkan

Den 10 oktober är det dags för den årliga konferensen Medicinteknikdagarna, som är Sveriges största mötesplats för medicinteknik. Konferensen hålls i Västerås och MDH är en av värdarna.

 

Shahina Begum och Maria Lindén.

- Under dessa dagar möts forskare, industri och sjukvård för att diskutera utmaningar inom sjukvården och det senaste inom forskningen. Det som står i centrum är hur forskning och innovationer kan lösa verkliga problem, säger Maria Lindén, forskare vid MDH och konferensansvarig.

Medicinteknikdagarna pågår den 10 och 11 oktober på Aros Congress center i Västerås och erbjuder ett brett utbud av sessioner som tar upp aktuella frågor som digitalisering i vården, robotik och automation i vården och hälsoteknik. För andra gången står MDH tillsammans med Region Västmanland som värd för evenemanget, med Svensk förening för medicinsk teknik och fysik (MTF) som arrangör. Årets tema är den multidisciplinära konferensen.

- Tanken med det är att experter från olika ämnesområden möts och på så vis kan komma längre tillsammans än vad var och en kan i sitt egna traditionella område, säger Maria Lindén.

Under konferensens två dagar kommer det att hållas seminarier, posterutställning och paneldebatt. I anslutning till konferensen sker även en företagsutställning som visar de senaste produkterna inom området. Över 400 deltagare väntas besöka konferensen som kommer att bjuda på 180 presentationer av den senaste forskningen. Från MDH kommer närmare 20 forskare, från bland annat forskningsprofilen inbyggda sensorsystem för hälsa, att presentera sin forskning. Några exempel på vad de kommer att presentera är:

· en ny teknik där man med mikrovågor detekterar brösttumörer och stroke.

· analyser av hjärnans elektriska aktivitet, samtidigt som personen spelar ett specialutvecklat datorprogram, för att träna hjärnans arbetsminne.

· forskning om hur musklernas elektriska aktivitet kan användas för att styra en protes.

· en smartphoneapplikation som både kan mäta och uppmuntra till fysisk aktivitet för ett hälsosammare liv.

- Vår forskning inom hälsoteknik syftar till att utveckla teknik som ska kunna hjälpa människor att bo kvar hemma längre, till exempel genom att följa hälsotrender hos multisjuka för att tidigt kunna upptäcka försämringar och sätta in åtgärder. Under konferensen får vi möjlighet att både visa vad vi gör och att möta andra inom samma område. Det blir spännande dagar, säger Maria Lindén.