Sveriges första inkubator vid ett lärosäte fyller 20 år

2019-02-05 | På campus Forskning/Samverkan Student

Idélab grundades 1999 och blev då Sveriges första affärsinkubator vid ett lärosäte. Målet var att erbjuda studenter ett alternativ till anställning genom att uppmuntra till entreprenörskap. I år firar Idélab 20 framgångsrika år med över 500 startade företag och tusentals nya idéer som följd.

 

Grundaren Jan Brandt, berättar mer om idélab.

 

MDH-profilerna -och eldsjälarna- Jan Brandt och Sten Ekman, som arbetade som lektor respektive prefekt i informationsdesign, gick samman med Länsstyrelsen i Sörmland, Eskilstuna kommun samt Teknikbrostiftelsen i Stockholm för att grunda verksamheten. Sedan dess har Idélab haft en självklar plats på MDH och har bland annat beskrivits som ”högskolans pärla” av tidigare rektor Ingegerd Palmér. Genom ett samarbetsavtal, ett innovationskontor, med bland annat Kungliga Tekniska högskolan, utvecklas nya metoder och arbetssätt för att stödja studenter och medarbetare som vill kommersialisera sina idéer och forskningsresultat.  

– Idélabs fokus har alltid varit att utveckla studenter och medarbetare inom entreprenöriellt tänkande, något som man har stor nytta av vare sig man startar eget företag eller inte. Att individen är viktigare än idén har alltid varit en självklarhet för Idélab. Att kunna nyttja Idélab är en fantastisk möjlighet och något vi uppmuntrar alla på MDH att göra. Att få hjälp är dessutom helt kostnadsfritt, säger Madeleine Pilstrand, verksamhetsledare.

Firande hela året

20-årsjubiléet kommer att uppmärksammas under hela 2019 genom en rad olika aktiviteter. Idétävlingen, med start 18 februari, och Årets idéfest den 9 maj är bara två exempel. Håll utkik på Idélabs webbsida för mer information om aktiviteterna.

Frågor?

Kontakta gärna Madéleine Pilstrand , Verksamhetsledare Idélab,  eller 016-15 32 64