Studenter tävlar i ekonomi-SM

2013-05-15 | Student

På torsdag börjar ekonomi-SM i Halmstad och från Mälardalens högskola deltar två lag.

SM i ekonomi är både en tävling och en konferens som arrangeras av Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation ( S.E.R.O. ). Tävlingen arrangeras varje år vid olika lärosäten i landet och i år arrangeras tävlingen i Halmstad den 16-19 maj. Ekonomstudenter från MDH deltar med två lag, ett från vardera campusort.

– Uttagningen till ekonomi-SM har skett genom deltävlingar som organiserats lokalt på respektive lärosäte. I lag har vi besvarat en gemensam tentamen som skickats ut centralt så att det varit samma för alla. Frågorna handlar bland annat om företagsekonomi, nationalekonomi, handelsjuridik, statistik, ekonomisk historia och börskunskap. Det lag som presterat bäst under deltävlingen på varje ort får åka till SM i Halmstad, säger Johan Unger, ekonomstudent på MDH och en av de tävlande.

Väl på plats på SM kommer lagen att skriva ännu en gemensam tenta. De fyra bästa lagen går sedan vidare till lördagens final. Under finalen står lagen, tillsammans med en jury, framme på en scen och svarar skriftligt på frågor. Det lag som får flest poäng går segrande ur tävlingen och kan titulera sig svenska mästare i ekonomi samt dela på prispotten på 60 000 kronor.

Från MDH:s ekonomprogram i Eskilstuna deltar ett lag som består av Max Östlund, Alejandro Chiappe och Johan Unger. För ekonomprogrammet i Västerås tävlar Kim Bergström, Elin Grönvall och John La.

– Det ska bli kul att delta och självklart skulle det vara roligt om det gick bra i tävlingen. Men utöver tävlingen så är det även ett fantastiskt bra tillfälle att nätverka på. Man får chansen att träffa de mest engagerade och drivna ekonomstudenterna i Sverige, spännande företag och kanske framtida arbetsgivare, säger Johan Unger.