Stipendium till sångerska vid kammarmusikprogrammet

Rebecca Hellbom fick Konserthusets Vänners ungdomsstipendium 2014

2014-09-17 | Student

Rebecca Hellbom, student vid kammarmusikprogrammet på Mälardalens högskola (MDH), fick i helgen föreningen Konserthusets Vänners ungdomsstipendium 2014 i Västerås konserthus. Stipendiebeloppet på 25 000 kronor har till syfte att uppmuntra ungdomars förkovran inom musik och dans.

Juryns motivering:

Rebecca Hellbom har under senaste året visat en exceptionell utveckling som sångerska. Hon arbetar hårt och fokuserat för att nå sitt mål: att bli professionell operasångerska i ett internationellt sammanhang.

Till årets stipendium kom det in 27 ansökningar.

Studerar sång på kammarmusikprogrammet

Rebecca Hellbom

Rebecca Hellbom är 25 år gammal, född och uppvuxen i Västerås. Hon gick på Fryxellska skolan i musikklass. Efter gymnasiet (idrottsprofil med musiktillägg) åkte Rebecca till USA för att spela golf, och tog även en konstnärlig kandidatexamen i klassisk sång vid The University of New Mexico. För närvarande går Rebecca andra året på kammarmusikprogrammet vid MDH i Västerås, där hon studerar sång för professor Lena Hellström-Färnlöf.

Valde MDH istället för New York 

– När jag avslutade mina studier vid The University of New Mexico sökte jag, förutom kammarmusikprogrammet på MDH, till musikkonservatorier i New York som jag sedan blev antagen till. Jag valde dock MDH, vilket jag är väldigt glad för idag. Här på Västerås slott får jag en förstklassig utbildning i en fantastisk miljö. Jag undervisas av oerhört kompetenta och hängivna lärare, samt har stödjande och motiverade medstudenter, säger Rebecca Hellbom. 

Stipendiet en stor ära

Att få Konserthusets vänners ungdomsstipendium tycker hon är en stor ära.

– Det var verkligen en positiv överraskning! Det är en stor ära. Mina planer är att gå klart tredje året på kammarmusikerprogrammet och sedan, beroende på hur utvecklingen går, söka mig vidare. Jag skulle vilja satsa på Tyskland, söka till operastudior och högskolor. Men jag kommer även att söka Sverige. Pengarna ger mig bland annat möjlighet att delta i master classes utomlands.