Sommarkurs i elektronik

Studenter utvecklar självkörande bil i miniatyr

2018-07-17 | Utbildning

För de flesta studenter innebär sommaren uppehåll från studierna. Men studenterna Magnus Sörensen och Dalibor Čolić läser en projektkurs i elektronik under sommaren och har fullt upp med att utveckla en självkörande bil i miniatyr.

 


– Vi ska bygga en autonom bil, som har vissa kopplingar till solcellsbilen som MDH Solar Team utvecklar. Det tycker jag låter mycket mer spännande och roligare än ett vanligt sommarjobb, vilket också gjorde att jag sökte kursen, säger Magnus Sörensen, student på civilingenjörsprogrammet i robotik.

Kursen ”Projekt i elektronik” pågår under tio veckor i sommar och går ut på att ta fram en autonom miniatyr av den solcellsbil som MDH Solar Team tävlat med i Australien. Totalt är det åtta studenter som går kursen och som i början på augusti ska ha en färdig produkt. 
– Utvändigt ska bilen som vi utvecklar i kursen se likadan ut som den stora solcellsbilen, men det kommer inte vara någon exakt kopia.  Anledningen till det beror på den mekaniska komplexiteten och att vi även vill använda miniatyren i forskningssyfte för andra autonoma bilar i framtiden, säger Dalibor Čolić, som också valt sommarkursen framför ett sommarjobb, och som annars studerar civilingenjörsprogrammet i robotik. 

För att kunna ta fram en så snarlik bil, men i mindre modell, som möjligt har studenterna delat ansvarsområdena mellan sig. Några av dem kommer att fokusera på att rita bilen i CAD, för att sedan tillverka den i verkstäderna på MDH i Eskilstuna. En i gruppen har ansvaret för batterierna. Magnus Sörensen och två till ansvarar för mjukvara och Dalibor Čolić ansvarar för elektroniken. Intentionen med miniatyrbilen är att den ska kunna användas i utvecklingen av den nya, autonoma solcellsbilen som ska tävla i World Solar Challenge 2019.   
– Tanken är att det system, som vi utvecklar i kursen och som gör att bilen blir autonom, ska kunna flyttas från vår bil till den stora solcellsbilen. Genom att använda samma system i de båda bilarna kan vi använda miniatyren för att testa vissa specifika uppgifter, vilket underlättar en hel del eftersom solcellsbilen är 4 meter lång, säger Magnus Sörensen.   

Att sommarkurser ges för studenter på MDH ser både Magnus Sörensen och Dalibor Čolić som något bra, som ger studenterna möjlighet till fördjupning.
– Jag hoppas att kursen ska ge mig mer erfarenhet i LabView, en programmeringsmiljö som används för att programmera så att man kan styra elektroniken i bilen, säger Dalibor Čolić.

– Min största förhoppning med kursen är att få mer erfarenhet inom Robot Operating System, säger Magnus Sörensen.