Skandinavister praktiserar svensk kultur på Mälardalens högskola

2011-12-14 | Student

På Mälardalens högskola går just nu 60 skandinavistikstudenter. De har kommit till Sverige för att lära sig svenska språket och svensk kultur. Ett bra exempel på det är Luciafirandet och varje år övar studenterna in svenska luciasånger och framför ett uppskattat luciatåg inför personalen på akademin för utbildning, kultur och kommunikation. I år var inget undantag och luciatåget genomfördes av 17 skandinavistikstudenter från hela världen.

- Våra skandinavistikstudenter här på högskolan tycker att det är roligt att få lära sig om svenska traditioner och uppleva den svenska kulturen och historian, säger Viktor Hennius som är internationell samordnare på akademin.

Sammanlagt studerar 100 studenter skandinavistik på Mälardalens högskola, men 40 av dem studerar i Barcelona. Skandinavistikstudenterna kommer ifrån olika platser i världen, exempelvis Tyskland, Frankrike, Rumänien, Ryssland, Thailand, Korea och Italien. De har olika bakgrund och olika intressen – men intresset för svenska, svensk kultur och svensk historia delar de.

Inför Luciatåget övade skandinavisterna 5-6 gånger. Tyska Anna, som var tärna, tycker inte att det var så svårt att lära sig sångerna. Hon behövde bara öva ett par gånger trots att hon aldrig firat Lucia förut.

- Vi firar inte Lucia i Tyskland, säger hon, vi har däremot Nicolaus – han kommer på natten den 6 december och lägger godis i våra skor, men bara om vi har tvättat skorna, annars lägger han i kol! Nicolaus firas även i skolorna.

Malin, som precis som Anna kommer från Greifswald i Tyskland, har firat Lucia när hon var liten – eftersom hennes mamma kommer från Sverige, men hon har aldrig pratat svenska hemma. Hon tycker inte att de har så många traditioner i Tyskland.

- Vi firar inte Lucia, inte midsommar och har inte kräftskiva. Men jul firar vi, med jultomte och julklappar på kvällen den 24 december och julmässa i kyrkan, berättar Malin. I Tyskland går de allra flesta till kyrkan på julen, även om de inte gör det resten av året.

I år ska både Anna och Malin fira jul i Sverige. Annas föräldrar kommer och de ska fira en riktigt traditionell svensk jul, med skinka och julmat, i en stuga i Köping. Malin ska fira med sin mammas släkt i Norrköping.

- Det blir en vegetarisk jul, så det kommer att bli jättebra, säger hon.

Liksom många av skandinavistikstudenterna har Anna och Malin redan läst svenska på sina hemorter och kunde därför lite svenska redan när de kom till Sverige. Studenternas kunskaper varierar dock, så varje termin erbjuds tre skandinavistikkurser på olika nivåer, så att alla kan hitta en nivå som passar för dem.

- Det blir väldigt bra sammanhållning bland oss internationella studenter, säger Anna. Alla skandinavistikstudenter känner varandra och många av oss umgås även på fritiden.