Så kommer högskolans nya campus i Eskilstuna att se ut

Förslaget från arkitektbyrån 3XN vann arkitekttävlingen.

2014-06-26 | Student

En öppen och inspirerande mötesplats som harmoniserar med badhuset. Så beskrivs Mälardalens högskolas nya campus i Eskilstuna av vinnaren i arkitekttävlingen.

 

Vinnarförslaget, som heter MDH torget, presenterades vid en ceremoni på MDH i Eskilstuna. Vinnande arkitektkontor, danska 3XN, fanns på plats och fick ta emot diplom av juryns ordförande Dag Johansson.

Under våren har sex arkitektkontor tävlat med sina förslag på nytt campus i Eskilstuna. En jury har sedan utvärderat förslagen bland annat med utgångspunkt i gestaltning, funktionalitet och genomförbarhet. Och vinnare blev alltså MDH torget som ritats av danska 3XN.

- Vi tror väldigt mycket på MDH torget. Våra studenter får en kreativ och funktionell studiemiljö, och Eskilstuna får ett innovativt och modernt utbildningscentrum mitt i stan, säger MDH:s fastighetschef Elin S Olander.

I en kommentar säger Kim Herforth Nielsen, kreativ direktör på 3XN,

- Visionen är att skapa en öppen och inspirerande lärandemiljö som uppmuntrar till samverkan mellan studenter och personal - oavsett ämne. Vi har också lagt stor vikt vid den nya skolbyggnaden ska ha en mjuk men stark visuell koppling till det befintliga badhuset. Genom att ge byggnaden en ren geometri och enhetliga ytor, har vi skapat tydliga referenser till badhusets funktionalistiska arkitektur.

Juryns motivering

Juryn skriver bland annat: Flöde är ett arkitektoniskt grepp i MDH torget. Högskolan har efterfrågat rörelse och liv genom huset och juryn anser att förslagets koncept är mycket starkt. Tre likvärdiga entréer till högskolebyggnaden är nyckeln till byggnadens starka flöde och ett offentligt rum skapas nu i bottenvåningen. 

Vid badhuset

Den nya campusbyggnaden kommer att byggas där nuvarande Vattenpalatset och Sporthallen finns. Nya byggnader kommer att uppföras där Sporthallen och Äventyrsbadet står i dag medan den gamla delen av badhuset kommer att bevaras och anpassas till högskolans verksamhet. Målet är att den nya campusbyggnaden ska vara klar till höstterminen 2018.

MDH torget (pdf 6,3 MB)

Tidigare nyhet med samtliga förslag

 

Interiör från det vinnande förslaget MDH torget.