Rymdforskare vid MDH invald i prestigefulla Eisenhower Fellowship

2016-11-02 | Forskning/Samverkan Omvärld

Som sjunde svensk genom tiderna har Fredrik Bruhn, adjungerad professor i robotik och avionik vid MDH samt vd för teknikföretaget Unibap, blivit invald i internationella Eisenhower Fellowship.

Eisenhower Fellowship är en privat, ideell och politiskt obunden organisation som grundades av en samling affärsmän i USA 1953, för fira president Dwight D. Eisenhowers första födelsedag i Vita Huset, samt hedra hans övertygelse om att ökad förståelse mellan individer främjar ökad förståelse mellan nationer. Organisationens yttersta syfte är att bidra till fred och framsteg genom att identifiera, stärka och koppla samman innovativa ledare runt om i världen. Ett arbete som bland annat sker genom The Global Program, där ett tjugotal personer från hela världen varje år ges möjlighet att bli en del av nätverket. Fredrik Bruhn är en av dem.  

 – Det är såklart oerhört hedrande och väldigt spännande att uppmärksammas på det här sättet, säger han.  

Medlemskapet är ett livslångt engagemang som inleds med ett fullt finansierat, sju veckor långt fördjupningsprojekt i USA under april-maj 2017.

– I mitt fall kommer det handla om framtida aspekter av artificiell intelligens, både civilt och militärt. Under projektets gång kommer jag få besöka många intressanta platser och träffa inspirerande människor, förhoppningsvis även USA:s nästa president – vem det nu blir, säger han.

En av de svenskar som valts in till Eisenhower Fellowship tidigare är Peter Egardt, ordförande i Rymdstyrelsen, före detta landshövding i Uppsala, vd för Handelskammaren och statssekreterare till statsminister Carl Bildt 1991-1994.