Professor med passion för utveckling

2019-02-14 | Forskning/Samverkan

Hon har ett stort intresse för energi- och miljöfrågor, gillar att ha många bollar i luften samtidigt och har sedan 1993 kontinuerligt arbetat med att utveckla MDH:s verksamhet. Sedan cirka ett år tillbaka kan Eva Thorin titulera sig som professor i energiteknik och hon är en av de nya professorer som kommer att installeras vid MDH under Akademisk högtid den 5 april 2019.

Eva Thorin har jobbat på MDH i 24 år. Hon var en av de första doktoranderna på MDH och disputerade på KTH år 2000. Sedan dess har hon forskat, undervisat och varit engagerad i högskolans utveckling som bland annat vice akademichef, utbildningsledare, forskningsprojektledare samt haft uppdrag inom nämnden.
– Jag tycker om att vara engagerad i många olika typer av saker och uppskattar kombinationen av forskning, undervisning och administrativa uppdrag. Det finns så mycket roligt att göra, så varför bara välja ett område, menar hon.

Det roligaste med sitt jobb tycker hon är att kunna ge andra människor förutsättningar att växa och utvecklas, vare sig det gäller doktorander, studenter eller medarbetare.
– Det är roligt att få vara med och bidra till utveckling, både för personer och inom energi- och miljöområdet, tycker hon.

Ett naturligt steg

Att Eva Thorin i september förra året blev befordrad till professor kändes som ett naturligt steg. Som professor får hon ytterligare ledande roll.
– Jag jobbar nu för att utveckla vår forskningsmiljö så att vi kan fördjupa våra kunskaper och driva utvecklingen inom framtidens energi. Till uppdraget hör också att få in forskningspengar så att vi kan finansiera våra projekt, samt rekrytera duktiga doktorander och ge dom förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb.
Att Eva Thorin jobbat på högskolan i snart 25 år är ingen slump.
– Jag trivs bra här. Här finns goda förutsättningar att utvecklas och enskilda medarbetare har stora möjligheter att påverka verksamheten, det tilltalar mig, säger hon.

Ser fram emot akademisk högtid

Eva Thorin ser fram emot akademisk högtid den 5 april och den tillhörande installationsföreläsningen dagen innan. 
– Det känns kul att få uppmärksamhet för det arbete jag har lagt ner. Jag ser också fram emot festen. Det är ett gyllene tillfälle att samlas, träffa kollegor i en flärdfylld miljö och har det trevlig tillsammans, avslutar hon.

Eva Thorin kommer att hålla sin installationsföreläsning torsdag 4 april klockan 10.45 i sal Kappa, MDH i Västerås.