Professor med helhetsperspektiv

2019-01-25 | Forskning/Samverkan

Beskedet om att Monica Odlare utsetts till professor i miljöteknik i december förra året togs emot med glädje.
– Det kändes jättekul! Det här gav mig chansen att ytterligare fokusera på att stärka kopplingen mellan grundutbildning och forskning, vilket är något jag brinner för, säger hon.

Monica Odlare är 47 år och bor i Västerås tillsammans med sin man, två barn och två bonusbarn. Sin karriär inledde hon som miljösamordnare på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Av sin chef fick hon ett tips om att MDH utlyst en doktorandtjänst vilket hon nappade på. Året var 1999 och sedan dess har hon varit en naturlig del av högskolans verksamhet.
 
För att bli befordrad till professor krävs att man efter en rekommendation från närmaste chef skickar in en ansökan till externa utredare som gör en bedömning om man är kvalificerad för titeln. Meriter som publikationer, projekt, forskning och undervisning tas i beaktande. Att Monica Odlare skulle utses till professor i miljöteknik fanns det inga tvivel om.
– I min nya roll som professor vill jag hålla mig i framkant, lyfta blicken från mitt eget forskningsområde och tänka in helheten, från grundutbildningen till forskning. Alla delar behöver hålla jämna steg. Personligen tycker jag att det är viktigt att all vår forskning kommer studenterna till nytta. Det vill jag arbeta med att utveckla, säger hon.
 
Att grundutbildningen fortsätter att utvecklas är också något hon anser bör prioriteras.
– Digitaliseringen innebär en mängd nya möjligheter och leder till att utbildningarna blir tillgängliga för allt fler. Hur tar vi på bästa sätt tillvara på dessa möjligheter?
I framtiden vill Monica fortsätta att arbeta för sin egen och för sin forskargrupps fortsatta utveckling inom forskningsområdet framtidens energi. Att få in nya forskningsmedel är en naturlig del i det arbetet.
 
Monica Odlare ser fram emot akademisk högtid, men framförallt mot installationsföreläsningen som arrangeras dagen innan högtiden.
– Jag tycker att det är trevligt med traditioner och det ska bli jätteroligt att få berätta om min forskning. Sedan känns det naturligtvis också kul att få vara med på festen! Ett gyllene tillfälle att få fira det man har arbetat hårt för, säger hon.
 
Monica Odlare kommer att hålla sin installationsföreläsning torsdag 4 april klockan 10.45 i sal Kappa, MDH i Västerås.
 
Fram till och med Akademisk högtid 5 april 2019 kommer vi att presentera alla nya professorer, pristagare och medaljörer på mdh.se.