”Priset kom som en överraskning”

2017-11-30 | Forskning/Samverkan Omvärld

Forskarassistenten Ivan Tomašić, vid MDH, fick nyligen ta emot Puh-priset, ett av Sloveniens mest prestigefyllda pris inom forskning. Han tilldelades priset för sin forskning som bidragit till framtagandet av en trådlös EKG-mätare.

 

Ivan Tomašić med utmärkelsen Puh-priset.

– Detta är ett stort pris och jag är stolt över att få ta emot det! Det var i samband med min doktorsavhandling, som kom år 2013, som jag var med och utvecklade EKG-mätaren, så att prisas för det nu var inget jag förväntade mig. Priset kom verkligen som en överraskning, säger Ivan Tomašić, som forskar i hälsoteknik, inom forskningsprofilen ESS-H, vid MDH.

Tillsammans med sina kollegor från Jožef Stefan Institute i Slovenien fick Ivan Tomašić ta emot Puh-priset, under en tv-sänd ceremoni i ”Union hall” i Sloveniens huvudstad Ljubljana. Priset delas årligen ut till forskare vars forskningsresultat använts för att utveckla produkter som finns på marknaden. Årets Puh-pris tilldelades Ivan Tomašić och hans kollegor för deras forskning som bidragit till utvecklingen av en trådlös EKG-mätare, som sedan några månader tillbaka finns på marknaden.

– Den trådlösa EKG-mätaren fästs på överkroppen och mäter hjärtfrekvensen i realtid. På så sätt kan användaren, via en mobilapplikation, få upp information som talar om hur hjärtfrekvensen ser ut, om det finns några risker och om man bör göra några åtgärder, säger Ivan Tomašić.

Vidare berättar han att den trådlösa EKG-mätaren inte bara kan användas av personer med kända risker för hjärtproblem, utan även av friska personer som vill hålla koll på sin hjärtfrekvens.

 – Eftersom den är trådlös, är den också smidig att använda. Traditionella EKG-mätare är svårare att bära med sig hela tiden, eftersom de är kopplade till andra enheter via sladdar. Den trådlösa mätaren möjliggör att du kan använda den dygnet runt och när du till exempel tränar kan den varna om du tar i för mycket och behöver vila en stund, säger Ivan Tomašić.  

Som forskarassistent på MDH fortsätter Ivan Tomašić med sin forskning inom ämnet. Bland annat tittar han på hur man ska placera den nya EKG-mätaren för att få maximal information om hjärtaktiviteten eller för att upptäcka specifika hjärtrelaterade problem samt hur man integrerar mätaren med andra fysiologiska monitorer och sjukvårdsjournaler.

– Att få ta emot priset gör att man bli mer motiverad till att fortsätta utveckla denna typ av produkter, säger Ivan Tomašić.