Populärt att läsa tillförlitliga flyg- och rymdsystem vid MDH

2016-08-03 | Utbildning

Idag går det andra och sista antagningsbeskedet ut till universitets- och högskolesökande över hela landet. Av totalt 26 000 behöriga sökande har cirka 9 500 personer blivit antagna till höstens kurser och program på MDH – en ökning med 31 procent jämfört med förra året.

Även i år är det nystartade civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem populärt. Av totalt 214 sökande har nu 35 stycken fått besked om att de är antagna.

Programmet är unikt i Sverige och har tagits fram för att möta arbetsmarknadens behov av kompetenta ingenjörer. Under fem år kommer studenterna få lära sig att utveckla och designa tillförlitliga system för flyg- och rymdindustrin, som även kan användas inom fordonsindustrin eller för utveckling av medicinteknisk utrustning. En av de sökande som har tackat ja till sin plats på programmet är 23-åriga Sara Weman från Kungsängen.
– Utbildningen lät så bra och utmanande! Ända sedan jag var liten har jag haft ett stort rymdintresse, så det ska bli roligt att lära sig mer och att i framtiden ha ett spännande jobb. Båda mina föräldrar har jobb inom flygområdet, så jag har väl blivit lite diskret påverkad av dem, säger Sara.

MDH strävar alltid efter att utbildningen ska ha en nära anknytning till arbetsmarknaden och att de utbildningar som ges ska vara anpassade efter de behov som finns i samhället. Behovet av att utveckla pålitlig teknik som kan utforska rymden, förbättra flygsäkerheten eller effektivisera sjukvården har ökat vilket gör att efterfrågan på en helt ny typ av ingenjörer är större än någonsin.

De forskare och lärare som har utvecklat civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem har starka kopplingar till näringslivet och rymdindustrin, vilket ger studenterna goda möjligheter att få jobba med skarpa projekt under utbildningen.
– Vårt mål är att utbildningen ska genomsyras av samverkan med externa parter, sa Fredrik Bruhn, adjungerad professor och forskare i robotik och avionik vid MDH, i samband med att programmet startade för första gången höstterminen 2015. Han har under flera år arbetat med utveckling av nya system för datainsamling och analysering i projekt med European Space Agency och NASA.

Läs mer om civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem

Se antagningsstatistik efter urval 2