Nytt välutrustat produktionslabb i bruk

2017-06-02 | Utbildning Student Forskning/Samverkan

I torsdags invigdes Volvo Manufacturing Innovation Lab på MDH i Eskilstuna. Labbet finansieras av Volvokoncernen och är ett resultat av det strategiska partnerskapet mellan storbolaget och MDH. Utrustningen används redan aktivt i både forskning och grundutbildning inom innovation och produktrealisering.

 

MDH har sedan 2013 varit utvald till så kallad Preferred Research Partner till Volvo Group. I nuläget är högskolan ett av fem sådana lärosäten i världen. Det strategiska partnerskapet möjliggör forskningssamarbeten, kompetensutbyte och exklusiva erbjudanden för MDH:s studenter.

Senast i raden av satsningar är Volvo Manufacturing Innovation Lab. Ett välutrustat produktionslabb där man försökt återskapa en industriell miljö med till exempel produktionslina och monteringsrobot, för att både forskare och studenter ska få prova sig fram. Forskarna har även utvecklat olika spel, som ska användas som pedagogiska verktyg i undervisningen.

– Det är inte praktiskt genomförbart att ta med alla studenter till en riktig tillverkningsfabrik och låta dem testa sig fram där. Men här kan vi prova oss fram i en realistisk omgivning, och det öppnar många möjligheter, säger Mats Jackson, professor i innovation och produktrealisering samt projektledare för labbet.

Modern monteringsrobot på plats 

I labbet finns bland annat en monteringsrobot som med hjälp av en styrplatta kanprogrammeras till att utföra olika uppgifter. Den har en inbyggd säkerhetsfunktion som gör att den kan arbeta sida vid sida med en människa.

– Roboten passar väldigt bra till utbildning eftersom man även med grundläggande kunskaper kan programmera den till att utföra enkla uppgifter, samtidigt som den går att programmera på ett mer avancerat sätt. Det gör att man kan utvecklas med den under sin studietid, säger Tomas Hvarvenius från Universal Robots som demonstrerade roboten.

Niklas Friedler är doktorand vid MDH, och undervisar studenter på ingenjörsprogrammen i innovation och produktrealisering.

– Roboten ska vi ha i forskningssyfte för att undersöka samarbete mellan människa och maskin, och sedan ska vi använda den inom utbildningen, bland annat i nya kursen Industriautomation som startar i höst. Den kommer vi ha stor nytta av!