Mer miljövänliga motorer med hjälp av 3D-skrivare

2018-04-11 | Utbildning Forskning/Samverkan På campus

MDH-studenten Barret Sauter har fått i uppdrag att skriva ut en jetplansmotor med hjälp av en 3D-skrivare, vilken nu används både inom undervisning och forskning. ”Med det här konceptet kan vi underlätta för studenterna att förstå komplexa system”, säger Konstantinos Kyprianidis, professor i energiteknik vid MDH.

 

Ritningen av jetplansmotorn skickades som en fil till studenten Barret Sauter. Med hjälp av ett CAD-program har hon sedan förstorat ritningen och ändrat dimensionerna så att samtliga delar, 60 stycken, ska gå att montera ihop. Varje del har sedan skrivits ut via 3D-skrivaren, en process som tog cirka två veckor.

– Det här är mitt första stora projekt och det var många detaljer, så det var ett oerhört spännande uppdrag. Jag är jättenöjd med resultatet men det var en utmaning att få ihop alla delar, det måste jag erkänna, säger Barret Sauter.

Det bästa med 3D-tekniken tycker hon är att man kan förvandla en idé i som man har huvudet till en produkt i sin hand.

– Nu blir det betydligt lättare för studenterna att visualisera hur delarna roterar. Det mest fantastiska med den här tekniken är att man kan skapa något i den digitala världen och sedan snabbt transformera det till verkligheten. Man suddar ut gränsen mellan det digitala och det fysiska, det är häftigt.

 

Forskning för mer miljövänliga motorer

Konstantinos Kyprianidis ser många användningsområden för den 3D-utskriva

– Det här kan vi få användning för dels inom vår forskning om mer miljövänliga flygplansmotorer inom forskningsinriktningen framtidens energi, dels inom tvärvetenskapliga forskningsområden avdelningar emellan. Vi kommer också att ha stor nytta av prototypen i våra kurser för att få studenterna att förstå den komplexa tekniken bakom jetmotorer, säger han.

Mer information om forskningen inom framtidens energi

Mer information om tekniska utbildningar på MDH