"Med nyfikenhet kommer man långt"

Studier utomlands ger utveckling på många plan

2016-02-25 | Student

Personlig utveckling, nya språkkunskaper och minnen för livet. Utlandsstudier kan ge dig bredare erfarenhet och göra dig mer attraktiv för arbetsgivare. Vid MDH finns utbytesavtal med 120 högskolor och universitet i 37 länder, men även möjlighet att söka studieplats utomlands på egen hand. Möt Andreas Manea och Eleonore Hedin, två MDH-studenter som har tagit chansen att plugga en termin utanför Sveriges gränser.

 

 

 Andreas Manea läser fjärde året på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi. Han har precis återvänt till MDH efter en termin som utbytesstudent vid Georgia Southern University, i sydöstra USA.
– Det bästa med att vara utbytesstudent var att få uppleva en annorlunda kultur. Universitetet tog väl hand om oss och människorna var intresserade och lätta att lära känna. Det fanns dessutom flera studentföreningar som anordnade olika aktiviteter och gjorde det lätt att komma in i collegelivet. En helg surfade vi vid Daytona Beach i Florida, säger Andreas, som kommer från Stockholm.

Andreas bodde på universitetets campus och utnyttjade fritiden till att resa i USA tillsammans med nyfunna vänner och studiekamrater. Under terminen läste han kurser inom bland annat matematik, internationell management och programmering.
– Jag fick välja fritt i utbudet på universitetet, och jag fick bra hjälp av studievägledarna vid MDH med att hitta vilka kurser jag behövde och kan räkna in i min examen. Den största skillnaden mot att plugga hemma var att vi läste alla kurser samtidigt med fler och kortare föreläsningar, och att alla prov låg i slutet av terminen. I Sverige är det mer ”frihet under ansvar”, säger han.

Nya människor och nya erfarenheter

 

 

 Eleonore Hedin lockades tidigt av möjligheten att utvecklas, se nya platser och lära känna nya människor. Hon läser det tredje året på beteendevetenskapliga programmet, med inriktning hälsopsykologi, och har precis påbörjat sin utbytestermin vid Eötvös Loránd University i Budapest, Ungern.
– Jag har hört mycket positivt om staden och det känns kul att komma till en del av Europa som jag inte har så bra koll på. Jag tror att man ska vara öppen för nya saker – med ett öppet sinne och nyfikenhet kommer man långt, säger hon.

Eleonore fick hjälp på MDH i valet av utlandsstudier och ska under vårterminen läsa kurser inom samhällsvetenskap. Hon ser fram emot vad hon hoppas kommer bli en lärorik period.
– Kurserna här är lite annorlunda mot vad jag har läst hittills, så det ska bli spännande och intressant med ett mer internationellt fokus, säger Eleonore.
 
I Budapest delar hon en central lägenhet tillsammans med tre andra internationella studenter. Eleonore kommer ursprungligen från Höör i Skåne och det var bland annat vännernas rekommendationer som gjorde att hon valde MDH när det var dags för studier. Utöver möjligheterna till utbytesstudier tycker hon att helheten och närheten är det bästa med högskolan.
– Det är nära till allt! Både mellan högskolan och city men också till Stockholm och andra städer. Det finns bra förbindelser för att åka hem till Skåne och Västerås flygplats tar dig enkelt till exempelvis London. Västerås och MDH känns lagom stort, det är lätt att träffa vänner och ha det bra även utanför högskolan, säger hon.

Inspiration för livet efter studierna

Eleonore fokuserar på att njuta av sin termin i Budapest och vill efter examen gärna arbeta med att hjälpa sina medmänniskor. Andreas ser nu fram emot att skriva sitt exjobb och ta det första steget ut på arbetsmarknaden – antingen i Sverige, eller utomlands. Studierna i USA har väckt ny inspiration inför framtiden.
– Jag vill jobba med någonting meningsfullt som gör världen lite bättre. Vi fokuserar mycket på miljöfrågor och hållbar utveckling i min utbildning och i USA märkte jag att det finns mycket att göra inom miljöområdet. Det har jag definitivt blivit mer nyfiken på, säger han.

Både Andreas och Eleonore rekommenderar varmt möjligheten att studera i ett annat land. Deras bästa tips för den som är intresserad av utlandsstudier är att läsa på om de olika universitet som finns, och att vara ute i god tid med ansökan och visum.
– Be om en mentor från högskolan du ska studera vid och kontaktuppgifter till studenter som har varit där tidigare! Min mentor hjälper mig mycket med praktisk information om staden, kollektivtrafiken och mitt boende. Det är en superbra funktion, säger Eleonore.

– För mig är det inget snack om saken – det är absolut värt det! säger Andreas.