MDH visar videospelande cello på Västerås kulturnatt

2014-09-19 | Student

Studenter från datavetenskapliga programmet och kammarmusikutbildningen på Mälardalens högskola (MDH) har tagit fram ett nytt videoinstrument som styrs med en cello. Projektet heter Whirlpool Bach och visas upp under Västerås kulturnatt den 20 september.

Vid första anblicken kanske inte klassisk musik och datavetenskap verkar ha så mycket gemensamt. Men genom ett samverkansprojekt mellan studenter från kammarmusikutbildningen och datavetenskapliga programmet på MDH har man nyttjat varandras olika kompetenser för att ta fram ett nytt videoinstrument.

Whirlpool Bach är enkelt uttryckt en cello som spelar upp videofilm. På detta sätt stimuleras fler sinnen hos åhörarna och konsertupplevelsen förstärks.

– Videon gestaltar tid som förflutit, industriarvet utmed Strömsholms kanal som sköljt bort i virvlande vattendrag, säger Rikard Lindell, universitetslektor i datalogi vid MDH och studenternas handledare i projektet.

Whirlpool Bach visades upp för första gången i somras under Norbergfestivalen, en svensk festival för elektronisk musik. På lördag den 20 september uppträder man igen under Västerås kulturnatt, i stora salen på Västerås konserthus kl.22.50.

 

Klipp från sommarens Norbergfestival, där Whirlpool Bach visades upp.