MDH-studenter vann förstapris för studie om marknadsföring i sociala medier

2013-05-13 | Student

Två studenter från Mälardalens högskola har tagit hem förstapris för en studie om marknadsföring i sociala medier, under en internationell tävling i Riga. Studien visar att konsumenter inte är intresserade av att kommunicera med företag på Facebook.

Bilden föreställer studenterna under prisutdelningen.

Sofia Carnemo Janlind och Thor-Björn Käck, båda studenter i företagsekonomi på Mälardalens högskola, har vunnit förstapris för sin studie om marknadsföring i sociala medier under konferensen Euroweek i Riga. Deras projektarbete gjordes tillsammans med två norska och två belgiska studenter. Under konferensen deltog 18 lärosäten från Europa, USA och Colombia med över 100 studenter.

Lönsamt att marknadsföra via Facebook?

– Många företag använder idag olika typer av sociala medier i marknadsföringssyfte, ofta för att det uppfattas som ett billigt sätt att uppnå fördelar och nå många potentiella kunder. Under 2012 hade Facebook 4 miljarder dollar i reklamintäkter. Frågan studenterna ställde sig var om det är lönsamt för företag att annonsera via Facebook och vilken agenda konsumenter egentligen har när de använder sig av Facebook, säger Charlotta Edlund, universitetsadjunkt i marknadsföring på Mälardalens högskola och studenternas handledare.

Vi är inte intresserade av att kommunicera med företag

För att få svar på frågorna genomförde studenterna en enkätundersökning bland facebookanvändare. Resultaten visar att det privata nätverket fortfarande är viktigast för konsumenter när det gäller deras köpbeteende. En persons nätverk på Facebook kan användas som informationskanal, men informationen från det nätverket bekräftas oftast via det privata nätverket innan man gör ett köp.

Enligt undersökningen är konsumenter inte heller intresserade av att kommunicera med företag på Facebook och deltar inte i tävlingar anordnade av företag. Slutsatserna från undersökningen talar med andra ord inte för den trend som visar på ökade reklamintäkter för Facebook och en allmän ökning i användandet av sociala medier som marknadsföringskanal.

– Vår undersökning visar att den primära agendan för facebookanvändare är att hålla kontakten med sina vänner och bekanta, inte kommunicera med företag. Vi har sett att även om man "gillar” en sida på Facebook så är man inte intresserad av erbjudanden från företaget. Vad är då egentligen en ”gilla” värd?, säger Sofia Carnemo Janlind.

– Det känns som att reklam på Facebook är ett högst aktuellt tema och det känns fantastiskt roligt att ha vunnit pris för vårt arbete. Vi la ner mycket tid både före och under veckan i Riga, och vi fick mycket positiv feedback på vår presentation, säger Thor-Björn Käck.

Nästa år är MDH värd för Euroweek-konferensen. Temat kommer att vara ”Smart Cities” och äger rum på MDH:s campus i Västerås under vecka 18 2014.