MDH-studenter tävlar i finansiell företagsanalys

2017-12-22 | Utbildning

För tredje året i rad medverkar MDH-studenter i finanstävlingen CFA Research Challenge. Tidigare tävlande från MDH har gått till nationell final och förhoppningen är att åtminstone gå lika långt i år, men det finns även andra vinster med att delta.

 

CFA Research Challenge ger studenterna praktiskt handledning och intensiv träning i finansiell analys och möjlighet att få träffa och presentera sin analys för framstående personer i finansbranschen. Tävlingen, som sker årligen, involverar studenter från över 1 000 universitet i mer än 75 länder. I Sverige tävlar finans- och företagsekonomistudenter från Lunds universitet, Linköpings universitet, Jönköpings universitet, Göteborgs universitet, Kungliga Tekniska Högskolan och MDH.

– Om man vill arbeta i finansbranschen är tävlingen en väldigt bra merit, men det ger även viktiga lärdomar och erfarenheter om man vill arbeta i en annan bransch. Att genomföra en djupgående företagsanalys och strukturera vårt arbete och rapportera på ett professionellt sätt är hur lärorikt som helst. Om vi går vidare till final får vi även möjlighet att träna på att hålla en muntlig presentation och argumentera för vår sak framför en proffspanel i finansbranschen. Det kan ge oss viktiga kontakter inför framtida jobb, säger Renato E. Rios som är student på programmet Analytical Finance och teamleader för MDH:s team.

Teamet består i övrigt av Henrik Nordström och Aalekhya Sanyal som läser International Business Management och Pablo Matute som läser Masterprogrammet i Financial Engineering vid MDH.

Uppgiften som studenterna får är att undersöka och analysera ett börsnoterat företags alla affärssegment. Varje lag skriver en forskningsrapport om sitt tilldelade företag med ett ”köp”, ”sälj” eller ”hålla” rekommendation som sedan betygssätts av yrkesverksamma i finansbranschen. De tre bästa rapporterna går vidare till den muntliga delen, där studenterna presenterar och försvarar sin analys för en framstående panel från branschen.

CFA Research Challenge är en global tävling, vilket betyder att det vinnande teamet i den svenska tävlingen går vidare till en av de tre regionala tävlingarna i Amerika, i Asien och Stilla havet samt i Europa, Mellanöstern och Afrika. Mästarna i de regionala tävlingarna går slutligen vidare till den globala finalen.