MDH- studenter på pallplats i innovationstävling

2014-02-03 | Student

Åtta MDH-studenter har tagit hem tredjeplatsen i innovationstävlingen Mälardalen Open. Med sitt projekt Lekparksenergi vill de öka barns förståelse för energiproduktion genom deras lekar och rörelse i lekparker.

När barn leker i exempelvis en gungställning i en lekpark omvandlas energi när gungan pendlar fram och tillbaka. Studentprojektet Lekparksenergi idé är att när en generator monteras på gungställningen kan man enkelt mäta hur mycket energi som omvandlas. Genom att sedan på ett enkelt sätt förklara och visualisera processen, kan man öka barns förståelse för energiproduktion.

– Tack vare all positiv feedback kommer vi att fortsätta driva idén så långt det går. Vi ser detta som ett projekt som verkligen kan utvecklas till något hållbart och skapa ett nytt synsätt på hur man kan producera energi i mindre skala. Just nu letar vi efter passande lekparker, säger Josephine Angbah, en av studenterna i gruppen.

Det var inom ramen för MDH-kursen ”Gruppers innovationsförmåga” som de 65 studenterna vid innovationsprogrammets första år arbetat med att ta fram idéer kring morgondagens energismarta boende, vilket också var temat för årets Mälardalen Open. 

– Under kursen Gruppers innovationsförmåga jobbar studenterna i team med att driva ett innovationsprojekt mot en extern uppdragsgivare.  På så sätt får studenterna testa sina teoretiska kunskaper i praktiken samtidigt som de kommer på idéer som de kan fortsätta arbeta med efter att kursen är avslutad, säger Mona Tjernberg, kursansvarig.

Förutom Josephine Angbah bestod projektgruppen vid MDH också av Annelie Synnelius, Betina Kruse, Emilia Palubinska, Emma Tärnell, Emma Söderberg, Julia Shafadi och Sara Saka.

 

Mälardalen Open

Mälardalen Open är en öppen innovationstävling initierad av Automation Region som drivs i samarbete med bland annat ABB, Bombardier, Schneider-Electric och Munktell Science Park. Årets tävling handlade om energismarta lösningar med fokus på hur privatpersoner att bli mer energismarta. MDH-studenterna som vann tredje pris kommer att få sin idé illustrerad som pris.

 

Mer information

MDH-kursen Gruppers innovationsförmåga

Mälardalen Open