MDH-studenter lyser upp Nattljus

2018-10-25 | Utbildning

Under ljusfestivalen Nattljus kommer stadsparken i Eskilstuna att lysas upp av ljusinstallationer som tagits fram av studenter på programmet Rumslig gestaltning. Temat för installationerna är gemenskap och studenterna har tagit fram fyra olika tolkningar.

 

Bild på studneterna Ricardo Ramirez, Anna Carlén och Gazang Aziz.

– Det ska bli intressant att höra kommentarerna från besökarna. Då är det upp till bevis – har vi lyckats förmedla det vi ville med installationerna? säger Ricardo Ramirez, en av studenterna bakom ljusinstallationerna.

Sammankopplade ljuslyktor i papier-marché.

Sammankopplade ljuslyktor i papier-marché, rep från en fallskärm runt ett träd, en virvelvind med hundratals fjärilar i folie och ett triangelformat tak av CD-skivor, det är vad besökarna kommer att mötas av i stadsparken i Eskilstuna när ljusfestivalen Nattljus drar igång. De fyra ljusinstallationerna har skapats av studenter i samband med kursen ”Ljud och ljus”, på programmet Rumslig gestaltning - Informationsdesign. 

– Det har varit otroligt kul att arbeta med installationerna, eftersom vi har arbetat på ett nytt sätt jämfört med tidigare. Vi är vana att få uppdrag med ganska tydliga riktlinjer för hur vi ska jobba. Men i detta projekt fick vi jobba fritt med vår kreativitet, säger Gazang Aziz, en av studenterna bakom ljusinstallationerna.

Studenterna delades in i fyra grupper, där varje grupp fick i uppdrag att skapa en ljusinstallation på temat Mitt Eskilstuna, som också är temat för årets upplaga av Nattljus. Utifrån det tog studenterna fram undertemat Gemenskap för installationerna. Resultatet blev installationerna: ”Tillsammans”, ”The Butterfly Effect”, ”In Unity” och ”Strings Attached”.

– En av utmaningarna med att skapa en installation som ska visas upp för 

Studneter jobbar med ljusinstallationen "Tillsammans".

allmänheten är att man hela tiden måste tänka på interaktionen mellan installationen och besökarna. En av frågorna som vi hela tiden var tvungna att ta ställning till, under processens gång, var hur gör vi för att förmedla vårt budskap så att besökaren förstår? säger Anna Carlén, en av studenterna bakom ljusinstallationerna.

Samverkan bakom ljusinstallationer

För att kunna skapa denna ljusupplevelse har studenterna fått stöd av lärare och föreläsare inom programmet, ljusdesigner Viktorija Misiunaite från KTH Lighting Design och Zumtobel Group Stockholm.

– Tack vare detta samverkansprojekt kunde studenterna genomföra projektet på

Ljusinstallationen "The Butterfly Effect".

fem veckor, med en stram budget, vilket är ett exempel på hur det kan se ut i arbetslivet för en rumslig gestaltare. Genom sådana här samverkansprojekt kan vi ge våra studenter möjligheten att prova på hur arbetslivet kan komma att se ut, säger Esko Mäkelä, kursansvarig och universitetslektor inom informationsdesign.

– Ett sådant här samverkansprojekt går helt i linje med MDH Living Lab, som är en arena för att utveckla samverkansmetoder mellan högskolan, företag och offentlig sektor. Living lab handlar om lärande och metodutveckling för samverkan på organisationsnivå, där samverkande partner lär sig av varandra, säger Ulrika Florin, programsamordnare och universitetslektor i informationsdesign.

Fredagen den 26 oktober invigs ljusfestivalen och då kommer studenterna att 

Studenter testar ljusinstallationen "Strings attached".

medverka i ett stadsforum, där de berättar om tankarna bakom sina installationer. En reflektion som vuxit fram hos Gazang Aziz, under projektets gång, handlar om hur denna typ av projekt förbereder studenterna inför arbetslivet. 

– Det jag gillar med programmet är att vi får vara delaktiga i det offentliga rummet. Genom att få verkliga uppdrag får vi möjlighet att testa våra kunskaper, vilket gör att vi inte behöver gissa oss fram när vi sedan kommer ut i arbetslivet. Då kommer vi att veta hur vi ska hantera de uppdrag vi får.

Under festivalen kommer studenterna att vara gästredaktörer för MDH:s instagramkonto, där de kommer att dela foton och videor från evenemanget.