MDH-robot ska tävla i San Diego och rensa gifter i Östersjön

2015-07-16 | Utbildning Student

Undervattensroboten Naiad, som har skaptas och konstruerats av studenter på civilingenjörsprogrammet i robotik vid Mälardalens högskola (MDH), ska delta i en internationell robotiktävling i San Diego i sommar. Roboten är det enda svenska och ett av få europeiska bidrag i tävlingen. Den utgör även grunden för ett forskningsprojekt på MDH med målet att rensa Östersjön från gifter och minor.

 

Åtta studenter och fem lärare på civilingenjörsprogrammet i robotik reser till San Diego för att presentera bidraget.
– Som student på MDH finns många möjligheter till att delta i spännande och utvecklande projekt som detta. Undervattensroboten Naiads funktioner är ett bra exempel på hur den nära kopplingen mellan utbildning och forskning på MDH kan leda till projekt av högt samhällsvärde och nytta för allmänheten, säger Karin Röding, rektor på MDH.   

Tack vare detta projekt har studenterna praktiskt fått visa vad de lärt sig under utbildningen och de är väldigt stolta över att ha konstruerat all elektronik och mekanik samt programmerat all mjukvara själva.
– Vi har tillsammans lagt över 13 000 arbetstimmar på roboten och vi ser fram emot att visa upp den och tävla med den, säger Weronica Kovala, en av studenterna i projektet.

Den årliga robotiktävlingen RoboSub arrangeras den 20 - 26 juli för 17:e gången av AUVSI Foundation, Association for Unmanned Vehicle Systems International. Syftet är att främja utvecklingen av självstyrande undervattensrobotar. Tävlingsmomenten utgörs av att navigera på en snitslad bana under vatten och där plocka upp, flytta och släppa saker. Det finns även olika hedersomnämnanden som delas ut såsom till exempel för design, marknadsföring eller genomförande. Det är andra året som studenter från MDH deltar i tävlingen, sist var 2012 då MDH-studenterna vann pris för bästa ingenjörskonst med roboten Vasa.

 – Vår tävlingstaktik är att först och främst att se till att roboten fungerar som den ska och ta oss vidare till själva tävlingen från kvalificeringstestet. Om vi väl klarar det så är vårt mål att få en placering bland de fem bästa och kanske även vinna ett pris för vår unika design, säger Jonatan Scharff Willners, en av studenterna i projektet.

Namnet Naiad kommer från den grekiska vattenvarelsen som skyddar sötvattnet. Ett genomtänkt och passande namn eftersom den efter tävlingen kommer att ingå i det Vinnovafinansierade forskningsprojektet Swarms på MDH. Det långsiktiga målet är att ta fram ett större antal likadana robotar och få dem att samarbeta för att lokalisera olika farliga föremål på botten av Östersjön och säkra en hälsosam miljö för kommande generationer. Förhoppningen är att robotarna kommer lokalisera merparten av de 23 000 nu söndervittrande tunnor med industriavfall, bland annat kvicksilver, som dumpats på sjöbotten under 60- och 70-talet och göra sökningar efter kvarlämnade minor från andra världskriget.

Studenterna som ingår i projekt Naiad är: Jonatan Scharff Willners, Anette Hilmersson, Weronica Kovala, Lennie Carlén Eriksson, Hampus Carlsson, Ande Hana, Martina Öhlund och Joakim Gustafsson.