MDH-robot på 15:e plats i internationell tävling

2015-08-10 | Utbildning Student

Som enda svenska lag deltog åtta studenter från Mälardalens högskola (MDH) med undervattensroboten Naiad på den internationella robottävlingen Robosub i San Diego i slutet av juli. MDH-roboten slutade på 15:e plats av 37 möjliga.

 

– Vi presterade ungefär vad som var rimligt i förhållande till hur färdig roboten hann bli. Vi fick möjlighet att göra nästan allt det vi förväntat oss att klara. Det blev en intensiv vecka för att få allt att funka som det skulle men det var en spännande upplevelse med mycket nya erfarenheter och nya vänner från hela världen, säger Weronica Kovala, en av studenterna.

Det var för 17:e gången som AUVSI Foundation, Association for Unmanned Vehicle Systems International i år arrangerade tävlingen Robosub med syfte att främja utvecklingen av självstyrande undervattensrobotar. Tävlingsmomenten utgörs av att navigera på en snitslad bana under vatten och där plocka upp, flytta och släppa saker.

Roboten kommer nu efter tävlingen att ingå i det Vinnovafinansierade forskningsprojektet Swarms på MDH som handlar om att göra miljön i Östersjön hälsosammare.

Studenterna som ingick i projektet var: Weronica Kovala, Jonatan Scharff Willners, Anette Hilmersson, Lennie Carlén Eriksson, Hampus Carlsson, Ande Hana, Martina Öhlund och Joakim Gustafsson.

Mer information:

MDH-robot ska tävla i San Diego och rensa gifter i Östersjön (Pressmeddelande, 16/7 2015)