MDH om etableringen av Northvolt

2017-10-19 | Omvärld

"Vi på MDH är stolta över vår internationellt framstående forskning inom framtidens energi och är naturligtvis glada om det kan ha bidragit till Northvolts beslut. Det är också mycket intressant för MDH framåt att Northvolt väljer Västerås för sin forskning och utveckling", säger rektor Paul Pettersson.

Vad betyder Northvolts etablering i Västerås för studenterna?
– Vi hoppas att ännu fler väljer att studera på MDH. Det här innebär ju att det kommer att finnas en ännu mer intressant arbetsmarknad i regionen. Det borde också göra våra energiingenjörsutbildningar särskilt intressanta, inte minst inriktningen elektroteknik inom högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik som vi tagit fram tillsammans med ABB, Bombardier, Mälarenergi och Westinghouse, just för att möta marknadens behov av kompetens inom energisektorn.

Vad betyder den för forskning och samverkan?
– Etableringen öppnar för nya samarbeten och det är mycket intressant för oss som den samproducerande högskolan. Vi samverkar redan med många företag i regionen och välkomnar även Northvolt till detta. Vi har forskning om framtidens batterier, om solel, och om elektrifiering av tyngre fordon för att nämna några exempel. Vi forskar också om processindustri, där vi ser på modellering och optimering av processer för så effektiv drift som möjligt. Dessutom har vi forskningen inom automation och produktutveckling som också kan vara intressant i sammanhanget.