MDH-lag till semifinal i Teknik-SM

2014-10-20 | Student

Varje år deltar omkring 500 studenter i kvaltävlingarna till Teknik-SM som avgjordes i datasalar runt om i Sverige under förra veckan. Ett av de åtta lag som gick vidare till semifinal heter "Opposite directions" och består av Henning Wictorin, Jonas Martinsson och Patrik Pärlefjord från Robotikprogrammet på Mälardalens högskola (MDH).

– Det var Hennings idé att vi skulle sätta ihop ett lag och vara med. Vi hade väl egentligen ingen större ambition än att bli bäst på skolan, så det var väldigt roligt att det gick såhär bra, säger Jonas Martinsson.

Teknik-SM står för Svenska Mästerskapen i Framtida Teknik och instiftades år 2000 av Sveriges ingenjörer, i samarbete med bland andra Ingenjörer utan gränser, Womenengineer, IVA och Ny Teknik. Semifinalen går av stapeln 16-17 november i Stockholm. Till dess har lagen fått i uppgift att ta fram en lösning på ett verkligt problem, som ska kunna användas av Ingenjörer utan gränser i ett av organisationens projekt i Östafrika.  

Från semifinalen går tre lag vidare till final den 17-18 november. Vinnarlaget får, utöver titeln och en buckla, följa med Innovatörer utan gränser till ett projekten i Östafrika, där studenterna får möjlighet att utveckla sin lösning och använda sina kunskaper till att göra verklig skillnad.

– Det är svårt att uppskatta våra möjligheter att vinna, men det ska bli jättespännande att tävla i Stockholm, och att ta sig hela vägen till final skulle vara hur kul som helst, säger Jonas Martinsson om MDH-lagets vinstchanser.