MDH ger elitidrottare flexibilitet och trygghet

2018-10-05 | Utbildning

Bland de totalt 420 sökanden har MDH-studenten och elitidrottaren Diana Lundvall valts ut som en av 72 stipendiater av Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2018/2019. Hon läser andra året på fysioterapeutprogrammet och upplever att hon hittat en bra balans mellan studierna och idrotten.


Elitidrottsstipendiet på 50 000 SEK delas varje år ut till framstående idrottare på landslagsnivå som studerar på minst halvfart på universitet, högskola eller annan postgymnasial utbildning. 
– Det är en ära att få stipendiet. Eftersom jag spelar vollyboll i damlandslaget och studerar på högskolenivå är det svårt för mig att hinna med ett extrajobb eller sommarjobb, så pengarna kommer jag att spara och använda vid rätt tillfälle när det passar. Förutom pengarna uppskattar jag även att få resursstöd i idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi inklusive idrottsnutrition, vara med på ett läger under tre dagar på Bosön och att få delta på Idrottsgalan den 21 januari 2019, säger Diana Lundvall.
 
Hösten 2016 lanserade MDH ett nytt stödprogram till studenter som också idrottar på elitnivå. Rent konkret innebär det möjligheter till anpassad studiegång, neddragning av studietakten och individuell studieplanering. Något som gör all skillnad i världen för elitidrottare som studerar parallellt med idrottskarriären.
– Jag har alltid velat plugga vidare och varit intresserad av att hjälpa andra med rehabilitering efter idrottsskador, eftersom det är en situation jag själv ofta hamnar i. Den största utmaningen för mig är att få ihop träning, studier, fritid, vänner och familj. Det ska finnas tid för mycket, men det går om man är disciplinerad och får rätt stöd. Just nu läser jag en intensiv kurs i sjukdomslära och då blir det att plugga i bussen på väg till en match. Man kan inte heller alltid bestämma hur situationen ska se ut och mycket går i perioder, men man får helt enkelt lära sig att prioritera, säger Diana Lundvall.
 
MDH:s elitidrottssatning möjliggör för Diana Lundvall att kunna vara mer flexibel bland annat när det gäller obligatoriska lektioner och seminarier.
– I stället för att vara på plats vid ett seminarium finns det andra likvärdiga möjligheter. Till exempel har jag någon gång istället skickat in skriftliga inlämningsuppgifter. Jag får också stöd om det är något jag behöver hjälp med när jag är iväg på till exempel träningsläger. Det är en stor trygghet att kommunikationen med lärarna är god och de finns tillgängliga fast jag inte alltid kan vara på plats, säger Diana Lundvall.
 
Diana bor och tränar i Örebro och pendlar till högskolan i Västerås. Varje vecka tränar hon fyra kvällspass, tre morgonpass och några gympass och har även en till två matcher. 
– Ibland missar jag en träning och ibland missar jag en föreläsning. Jag upplever dock att jag har hittat en balans. När jag känner att det blir stressigt tar jag ett steg bakåt och stannar upp. Jag trivs bra med att plugga och har en fantastisk klass där man förstår varandra och tänker väldigt lika. Jag upplever också att lärarna är väldigt förstående med satsningen man gör, säger Diana Lundvall. 

Diana Lundvall tycker att det är roligt att plugga och har redan tankar på att läsa masterprogrammet i fysioterapi efter att hon är klar med sin grundutbildning. 
– Ju mer jag läser desto fler möjliga karriärvägar upptäcker jag. Några av mina lagkamrater arbetar parallellt som de tränar och jag tror att jag skulle bli tröttare av att jobba än att plugga. Så för mig funkar det bra. För andra som är i samma situation som mig och funderar på att plugga, vill jag rekommendera MDH. Dels för att man får bra stöd och för att utbildning ger en trygghet inför framtiden, men också för att skolan, biblioteket och omgivningen vid skolan är fantastiskt fin, lugn och skön, säger Diana Lundvall.