MDH-forskaren är redo för riksfinal

2016-10-28 | Forskning/Samverkan Utbildning

Caroline Eklund är en av sju forskare från olika delar av Sverige som har kvalificerat sig till finalen av Forskar Grand Prix på Nalen i Stockholm den 29 november. Under ledning av Måns Nilsson, prisbelönt programledare och komiker, tävlar forskarna om vem som under fyra minuter framför den mest fängslande, inspirerande och pedagogiska presentationen av sin forskning.

 

Den 30 september hölls en av deltävlingarna i Forskar Grand Prix på Culturen i Västerås. Caroline Eklund, doktorand i hälsa och välfärd vid MDH, stod som värdig vinnare när samtliga fem forskare hade gjort sina presentationer för publik och jury.

– I deltävlingen hade jag nöjt mig med en andra eller tredje plats, men nu när jag gick vidare till riksfinalen och får representera MDH vill jag så klart vinna den också. Att vara med i Forskar Grand Prix är både roligt och spännande eftersom forskningen uppmärksammas på ett lättsamt och trevligt sätt för en relativt blandad målgrupp. Vem vet om det också kan det leda till nya samarbeten med andra kollegor, säger Caroline Eklund.

Caroline Eklund forskar om beteendeförändring vid stressrelaterade problem. Hon utvecklar och utvärderar en evidensbaserad, skräddarsydd och interaktiv webbapplikation för e-hälsa. Applikationen innehåller ett självhanteringsprogram med feedback genom flera interaktiva möjligheter för beteendeförändring vid stressrelaterade problem.

– Det är utmanande att sammanfatta många års forskning på mycket kort tid. Inför deltävlingen fick vi deltagare coachning vid tre tillfällen för att kunna möjliggöra detta på bästa sätt. Den konkreta feedback som jag har fått från coacherna har gett mig chansen att utvecklas på både ett personligt men också ett professionellt sätt, vilket jag redan har haft nytta av i flera olika sammanhang, säger Caroline Eklund.

Även om det är en månad kvar till riksfinalen har Caroline Eklund redan hunnit förbereda sig en del. Bland annat har hon tittat på inspelningen från deltävlingen.
– Jag är hyfsat nöjd med min presentation men jag kommer att göra några ändringar i den – främst handlar det om förtydliganden. Sen är det bara att tänka bort nervositeten, öva, öva, öva och se till att allt tajmar inom ramen för fyra minuter, säger Caroline Eklund.

Riksfinalen i Forskar Grand Prix arrangeras av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, VINNOVA och Vetenskapsrådet. Inträdet till arrangemanget är kostnadsfritt men anmälan krävs.

Läs mer på forskargrandprix.se