MDH-forskare tävlar i riksfinal

2015-11-26 | Forskning/Samverkan

För fjärde året i rad arrangeras riksfinalen i Forskar Grand Prix – Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Vem är bäst i Sverige på att presentera sin forskning inför publik? Lena Marmstål Hammar, universitetslektor i vårdvetenskap vid MDH tävlar mot sju andra forskare från olika lärosäten runt om i Sverige.

 

Titlar som "Hur kan man använda sig av sång i vård av demenssjuka?", ”Hur bildas ljudet från ett bildäck?” och ”Vad håller tweenisarna på med och hur når vi dem?” finns bland de åtta bidragen som tagit sig till årets final. Åtta forskare har alltså fyra minuter på sig att fängsla publik och jury med den mest inspirerande och förståeliga presentationen av sin forskning. 
– Det här måste vara en av de svåraste uppgifter man kan ta sig an – att gestalta den här typen av komplexa tankeprocesser på en scen. Min roll i juryn blir att fokusera på forskarnas passion och engagemang, hur de tar sig an publiken och hur de tar scenen, säger Anna Blomberg, skådespelare, komiker och en av jurymedlemmarna i årets Forskar Grand Prix.

De övriga medlemmarna i årets jury är Patrik Hadenius, journalist och chefredaktör för bl.a. Forskning & Framsteg och Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. För forskarna räcker det dock inte att övertyga juryn om forskningens förträfflighet – de måste även få med publiken på tåget då segraren koras av både jury och publik.
– Det känns otroligt roligt att få möjlighet att representera MDH i riksfinalen. För mig är det en bra möjlighet att få nå ut med min forskning på ett nytt sätt och till nya målgrupper, säger Lena Marmstål Hammar.

Välkomna när vinnarna från deltävlingarna nu möts i finalen på danspalatset Nalen i centrala Stockholm den 26 november kl. 14:00 (insläpp från 13:30). Konferencier för tävlingen är Måns Nilsson, komiker och programledare.

Mer information på forskargrandprix.se