MDH-forskare bakom ett av Sveriges hetaste teknikföretag

2016-04-14 | Forskning/Samverkan Omvärld

En smart kamera med inbyggt stöd för artificiell intelligens, tillverkad för att ge robotar och självkörande bilar bättre och mer pålitlig syn. Med den produkten tog företaget Unibap, som grundades och drivs av bland andra MDH-forskaren Fredrik Bruhn, klivet in på tidningarna Ny Tekniks och Affärsvärldens lista över Sveriges hetaste teknikföretag 2016.

Fredrik Bruhn har sin forskningsbakgrund inom rymdteknik och har arbetat på Nasa i USA. Idag är han förutom entreprenör även adjungerad professor i robotik och avionik vid MDH där han deltar i storsatsningen DPAC och gästföreläser på civilingenjörsutbildningen i tillförlitliga flyg- och rymdsystem.

– En del av den teknik som vi har kommersialiserat inom Unibap, utvecklades inom projekt på MDH. Idag slår vår kamera till och med Google på fingrarna när det kommer till sensorer för autonoma system. Det visar att forskningen inom inbyggda system på MDH ligger i absolut internationell framkant, säger Fredrik Bruhn.

Listan över landets 33 hetaste teknikföretag presenterades i veckan för nionde året i rad på Münchenbryggeriet i Stockholm. Gemensamt för årets vinnare är att de alla har utvecklat en innovativ produkt eller tjänst med stor internationell potential som har möjlighet att förändra spelreglerna i sin bransch.

Om Unibap

Det svenska bolaget Unibap grundades 2013 av Fredrik Bruhn, Lars Asplund, Kjell Brunberg och Magnus Norgren. Produkten är en smart kamera med inbyggt stöd för artificiell intelligens och avancerad bildbehandling, vilket innebär ett säkerhetskritiskt maskinseende. Den är 14 gånger 10 centimeter med 7 centimeter mellan linserna för att efterlikna människans två ögon. Kameran har precis nått marknaden och de första kunderna.

Läs Ny Tekniks artikel om företaget här.

Om 33-listan

Listan över Sveriges 33 hetaste teknikföretag utses av tidningarna Affärsvärlden och Ny Teknik varje år sedan nio år tillbaka. Juryn består av redaktionerna på tidningarna och det man bedömer är vilka nystartade företag som bygger på en innovation och har möjlighet att bli morgondagens börsjättar.

Läs mer om 33-listan här.

Se hela listan över Sveriges 33 hetaste teknikföretag 2016.