MDH-alumn tilldelas utmärkelsen Årets prestation

2014-04-10 | Student

MDH-alumnen Daniela Lundin-Hatje har fått utmärkelsen Årets prestation av Kartografiska Sällskapet för sitt examensarbete i informativ illustration.

Prispengarna på 5 000 kronor delades ut under Kartdagarna i Jönköping i slutet av mars av Kartografiska Sällskapet som verkar för att öka intresset och främja utvecklingen samt kunskapen inom bland annat svensk kartproduktion.

– Genom att dela ut tre årliga utmärkelser vill vi uppmärksamma goda insatser inom våra verksamhetsområden. Daniela hade i sitt examensarbete på ett grundligt och genomtänkt förarbete åstadkommit en visuellt tilltalande och informativ skylt, avsedd att ge en bild av en historisk plats och väcka intresse för ett historiskt sammanhang vilket tilltalade oss, säger Peter Wasström.

Examensarbetet "Hur såg det ut? Att visuellt informera om en historisk plats" visualiserar det medeltida försvars- och vakttornet Kila-kastalen, en borgruin från 1200-talet strax väster om Nyköping, med kringliggande miljö utifrån arkeologiska resultat i den miljö där byggnaden en gång stod. Arbetet skedde i samverkan med Sörmlands museum.

– För att komma fram till hur visualiseringen skulle se ut utgick jag från vad arkeologerna ville visa, olika forskningsresultat kring platsen samt litteratur. Sedan valde jag vilken teknik, bildvinkel och perspektiv som var bäst att använda i sammanhanget. Resultatet blev en karta i perspektiv. Bilden är sedan målad digitalt i Photoshop, säger Daniela Lundin-Hatje. 

Daniela Lundin-Hatje bor sedan 2010 i Eskilstuna där hon driver den enskilda firman DaniDesign som illustratör och drömmer om att försörja sig på att illustrera historia.

– Mitt mål är att kunna försörja mig helt på mitt illustrerande och främst då historiska bilder. Jag funderar på att läsa en distanskurs i arkeologi till sommaren eller hösten för att kunna specialisera mig mer på historiska bilder, säger Daniela Lundin-Hatje.