Mälardalens högskolas Global Swede 2018 utsedd

2018-05-18 | Student Utbildning Omvärld

Vasja Çollaku, student på Masterprogrammet i programvaruteknik, har fått utmärkelsen Mälardalens högskolas Global Swede för 2018. Som Global Swede kommer Vasja att agera ambassadör för Sverige, MDH och högre utbildning, både i sitt hemland Albanien och i andra länder där möjligheterna dyker upp.

Grattis Vasja, hur känns det att ha fått utmärkelsen Mälardalen University Global Swede?

Det är en stor ära för mig att högskolan har nominerat mig till den har utmärkelsen. Jag känner mig mycket stolt och tackar MDH för erkännandet. Det är en stark känsla när högskolan uppskattar och värderar de  akademiska, entreprenörs- och innovationsinsatser som du gör under hela året. För mig så har det stärkt bandet mellan studenterna och högskolan eftersom det visar att ingenting passerar obemärkt och inget görs i onödan av studenterna och jag tycker att detta visar hur nära MDH är till studenterna.

Kan du berätta lite om dig själv, vem är Vasja och hur kommer det sig att du hamnade på MDH?

Jag hamnade på MDH genom utbytesprogammet ICM, och här läser jag Magisterprogrammet i programvaruteknik (Software Engineering). Efter att jag var klar med min kandidatutbildning i datateknik på Polytechnic University of Tirana, Albanien, var det dags för mig att bestämma vad nästa steg skulle bli. Jag valde MDH för mina masterstudier tack vare dess höga utbildningskvalitet och jag ångrar inte mitt beslut för en sekund. Förutom att plugga så är jag även intresserad av volontärsaktiviteter. I fyra år innan jag kom hit till MDH var jag aktiv i Tiranas medborgarorganisation, där jag deltog i volontärsarbete och socialt utmanande aktiviteter för olika icke-statliga organisationer. Jag är glad att jag fick möjligheten att följa den här passionen även här. Jag är fadder i International Committee och styrelsemedlem i Mälardalens Student Sport association, båda utmanande engagemang men som kändes bra eftersom jag fick användning av min tidigare bakgrund av liknande aktiviteter.

 

Vad kommer du att göra om fem år och var kommer du att vara?

Det är för svårt att ge ett specifikt svar på detta nu men det bästa jag kommer på för ögonblicket är att jag troligen kommer att ha påbörjat en karriär inom informationsteknologi. Geografiskt så är jag glad över att ha alternativen att arbeta var jag vill genom arbetslivskontakterna jag fått genom mina studier på MDH och de ändlösa möjligheter min examen från MDH kommer att ge mig.