LärarstudentenTherese ordnar monsterjakt på kollo

2012-06-28 | Student

Therese Eriksson är en 23-årig Västeråstjej som läser sista året på lärarprogrammet på Mälardalens högskola (MDH). För sjätte sommaren i rad ska hon arbeta på Björnöborgs sommarkollo i Västerås, med allt vad det innebär i form av lekar och aktiviteter.

- Det är jättekul att vara kolloledare!  Varje år lär man sig något nytt och man växer jättemycket som människa, säger Therese.

Therese har under många år varit scout och har alltid gillat lägerverksamhet och att jobba med barn.

- Jag bestämde mig för att bli förskollärare redan när jag gick på dagis. Att jobba med barn är väldigt givande. Man får så mycket tillbaka samtidigt som man får vara en del av barnens utveckling, säger Therese.

Hon gick barn- och fritid på gymnasiet och kände redan då att hon ville bli någon form av lärare. Flytten gick till Göteborg där hon började läsa till gymnasielärare, men eftersom varken Göteborg eller utbildningen kändes helt rätt flyttade hon hem igen och började jobba på en förskola. Efter två år på förskolan var hon helt säker på vad hon ville bli och började studera till lärare mot de tidigare åren. Nu är hon snart färdig och planerar att jobba på förskola, men även att läsa upp några ämnen för att ha möjlighet att arbeta med äldre barn i framtiden.

Om hon kommer att fortsätta jobba på kollo på somrarna vet hon inte. Det beror lite på hur tjänsten hon får ser ut.

- Jag kan definitivt rekommendera andra lärarstudenter att vara ledare på kollo. Det är ett jättebra sätt att utvecklas i sin lärarroll.

Barnen på kollo är mellan sju och tretton år, men de flesta går i trean och fyran. Varje kolloperiod är 12 dagar och ledarna turas om att sova över. På dagarna ordnar de aktiviteter, badar, leker, fiskar, paddlar och ordnar fotbollsturneringar och temadagar. Ett exempel är en internationell temadag, då barnen får ”flyga” till olika länder och prova olika lekar och maträtter.

- Men det som barnen tycker är absolut roligast är monsterjakten. Då klär ledarna ut sig till olika monster som barnen ska fånga. Det brukar vara väldigt populärt, säger Therese.