Kammarmusikstudent får populärt stipendium

2012-01-31 | Student

Varje år delar Kungliga Musikaliska Akademin ut stipendium till begåvade sångare och sångerskor i Sverige. Bland dem som söker är många yrkesmusiker och mycket erfarna. Karin Skoog knep i år, för andra året i rad, ett av de cirka femton stipendierna som delas ut.

Under fyra dagars uttagningar tar akademin ställning till de sökandes prestationer och för vilket ändamål de sökt stipendium. Karin som är Koloratursopran, ansökte för att få delta i en avancerad fortbildning i sång på Orford Academy i Quebec i Kanada, i juli i sommar.

- Det är väldigt utvecklande att gå en sådan kurs och det ger tillfälle att träffa och lyssna på sångare som har samma röstfack som jag. Lärarna är väldigt bra och även organisationen med mat och boende gör det möjligt att bara fokusera på sången, säger Karin som var på en liknande utbildning på North Sea Vocal Academy i Danmark förra året.

Karin har sjungit i körer sedan hon var liten. Nu har hon ägnat sig seriöst åt musik i ungefär 7 år. Hon gick musikgymnasium i hemstaden Oskarshamn och sedan Vadstena folkhögskola.

- Jag har alltid sjungit och brukade vara den som fick stå
framför kören och sjunga solo, men det var inte förrän jag träffade Lena Hellström-Färnlöf på Kammarmusikprogrammet för cirka sju år sedan, som jag fick hjälp att hitta min röst och på allvar började träna sång.

Karin tog examen från kammarmusikprogrammet, som då var treårigt, 2007 och fortsatte sedan med masterprogrammet i sång på Kungliga musikhögskolan. Nu är hon tillbaka på kammarmusikprogrammet och läser enstaka kurser.

Karin har bland annat sjungit en del i Stockholms operettensemble och har redan spelat rollen som Adel ur Strauss Läderlappen och dockan Olympia ur Hoffmans äventyr på Hallwylska palatset och hon åker på ganska många provsjungningar.

- Utbildningen på kammarmusikprogrammet har verkligen gett mig en trygg och stabil grund att stå på och jag har fått de verktyg jag behöver för att kunna arbeta som frilansande sångerska, säger Karin.