Internationellt pris till klarinettsolisten Emil Jonason

2019-05-31 | Omvärld

Emil Jonason, adjunkt i klarinett vid musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola, har spelat hem en vinstplats i den stora internationella musiktävlingen ”Kaleidoscope Instrumental and Vocal Competition” i Los Angeles, USA. Klarinettkonserten, det enda nutida stycket som tog sig till final, är skriven av hans fru Emmy Lindström.

 

– Jag börjar så smått förstå att vi har vunnit. Eftersom det är min fru Emmy Lindström som har skrivit musiken jag vann med så är det dubbel glädje!

Av 1 600 anmälda från över 90 länder blev Emil Jonason utvald att spela Emmy Lindströms klarinettkonsert ”At the Hills of Hampstead Heath”, ett stycke som beställdes av fyra orkestrar i Sverige och som han turnerade med säsongen 2017/18. Emmy Lindström är tonsättare, violinist och sjuksköterska och gift med Emil Jonason.

– Vi ser priset som ett erkännande på att vi håller hög internationell kvalitet. Priset sätter också MDH på kartan i den internationella musikvärlden. I min yrkesroll bidrar priset till att jag kan dela med mig av glädje och inspiration, och locka ännu fler studenter till Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola.

Enda nutida stycket

Kaleidoscope valde ut Emil Jonason tillsammans med Emmy Lindströms klarinettkonsert till finalen efter att ha sett en livekonsert med Emil Jonason och Västerås Sinfonietta på YouTube. Finalen spelades med pianoackompanjemang, och Emmy Lindströms stycke var det enda nutida stycket i finalen.

Vinsten blev en av tre förstaplatser, 5 000 dollar samt det finaste av allt; att få spela konserter med full symfoniorkester i Los Angeles under säsongen 2019/20.

Emil Jonason berättar att hans musikaliska förebilder bland annat är Benny Goodman och Yehuda Gilad. Genom pappas intresse för tradjazz blev det den genren som influerade under uppväxten, men just nu är det Tom Waits som gäller i högtalarna.

– Min bakgrund är inte inom den klassiska musiken, säger Emil Jonason.

Prestigefyllt pris

Det prestigefyllda priset är viktigt för Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola där det bland annat finns en unik kandidatutbildning i kammarmusik, berättar Emil Jonason. Han lyfter fram professor Lena Hellström-Färnlöf, Staffan Sandström, Håkan Björkman och Bartosz Cajler med flera som mycket kompetenta lärare.

– Musik- och operahögskolan vid MDH har lärare med erfarenhet från bland annat Sveriges Symfoniorkester, London Symphony Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra i Amsterdam, Kungliga Filharmonikerna och Västerås Sinfonietta med flera - en enormt hög internationell kompetens, säger Emil Jonason.

I och med vinsten i Kaleidoscope får utbildningen stort gehör internationellt och det ger i sin tur ringar på vattnet. Jonason berättar att ansökningstiden till kandidatprogrammet i kammarmusik nu också har anpassats till andra musikhögskoleutbildningar. Emil Jonason ser fram emot en fantastisk upplevelse i Los Angeles. Hela familjen kommer att följa med, inklusive de tre barnen.

– När det är dags för konserterna kommer vi att använda prispengarna till resa och uppehälle, avslutar han.