Internationell MDH-student får utmärkelse från Utrikesdepartementet

2014-05-15 | Student

För fjärde året i rad delar handelsminister Ewa Björling ut utmärkelsen Global Swede. Genom diplomeringsceremonin uppmärksammas i år Tina Ranic från Mälardalens högskola (MDH) och 20 andra utländska studenter vid högskolor eller universitet i Sverige som utmärkt sig inom innovation och entreprenörskap.

 

Tina Ranic är 20 år och kommer ursprungligen från Makedonien. Vid MDH är hon utbytesstudent och studerar på kurser vid masterprogrammet intelligenta inbyggda system genom Erasmus Mundus projektet Euroweb . Tina har under sin utbildning uppvisat akademisk excellens och talang, social kompetens och ett djupt engagemang för sina studiekamrater som gör henne till en förebild för unga kvinnor och män satsar på en internationell karriär, vilket står i hennes motivering till Global Swede.

– Det är en stor ära för mig att bli utsedd till Global Swede och en fantastisk möjlighet att stärka banden mellan Makedonien och Sverige, både på ett akademiskt plan men även ett affärsmässigt. Inom ramarna för utmärkelsen kommer jag att sträva efter att förbättra samarbetet mellan fakulteten för data-och informationsteknik på Ss. Cyril and Methodius University och MDH, säger Tina Ranic.

Utländska studenter är viktiga ambassadörer för Sverige
Global Swede är ett samarbete mellan Utrikesdepartementet och Svenska Institutet som syftar till att uppmärksamma utländska studenter som viktiga ambassadörer och uppmuntra dem att engagera sig i nätverket Global Swede. I förlängningen, efter studierna kan de verka som ambassadörer för Sverige och vara en brygga mellan svenskt näringsliv och utlandet samt visa att Sverige är en attraktiv och bra studiedestination. Diplomeringsceremonin Global Swede genomfördes den 12 maj 2014.

– De utländska studenter som valt Sverige för högre utbildning är av stor betydelse för oss. Utöver att bidra med unika kunskaper inom ramen för utbildning och forskning, så utgör de på längre sikt en viktig resurs för att bygga broar mellan Sverige och omvärlden, säger Ewa Björling, handelsminister.