Inspirationsdagar om bemötande lockar över 700 medarbetare

2016-11-09 | Forskning/Samverkan

Just nu pågår Samhällskontraktets årliga konferens Bemötandedagarna. Under två dagar får över 700 medarbetare inom kommuner, landsting och högskola chansen att inspireras och reflektera över hur de bemöter sina medmänniskor.

För sjunde året i rad arrangerar Samhällskontraktet Bemötandedagarna som i år har utökat antalet platser för att fler medarbetare ska få möjlighet att ta del av programmet.

Igår tog drygt 300 medarbetare inom främst offentliga sektorn del av aktuell forskning och inspirerande seminarier, föreställningar och workshops då konferensen inleddes vid MDH i Eskilstuna. Eskilstuna kommuns jämställdhetsberedning delade även ut sitt årliga jämställdhetspris samt hedersomnämnande. Årets pristagare var Tjejjouren Meja och Marianne Karlberg som bidragit till att utveckla jämställdheten i kommunen. Idag förväntas drygt 400 medarbetare ta del av programmet under konferensen på Aros Congress Center i Västerås.

UllaKarin Nyberg, suicidforskare, psykiater och överläkare, inleder Bemötandedagarna med att berätta om kunskapen som finns om självmord, varför det inträffar, vilka signaler omgivningen kan vara observant på och vad som kan göras för att förhindra självmord. Ett minst sagt känsloladdat ämne som berörde många deltagare.

– Det är ett intressant och viktigt ämne och mycket inspirerande att ta del, säger en av deltagarna.

Under konferensen får deltagarna även välja mellan olika parallella seminarium på temat bemötande. Allt ifrån transidentitet och psykisk hälsa till religionsdiskriminering och personcentrerad vård.

Under eftermiddagen berättar David Saleh om sex och samlevnad och vad som är viktigt i undervisningen för nyanlända.

– Det är en mänsklig rättighet att veta hur ett barn blir till. Mycket handlar om okunskap och kulturkrockar, säger David Saleh.

Som avslutning på programmet framför kultur- och utbildningsföreningen Östra Teatern en teaterföreställning om arbetslivet för personer med olika funktionsnedsättningar som är baserad på verkliga upplevelser. Syftet är att deltagarna ska få en ökad förståelse för personer med funktionsnedsättning och deras livssituation och reflektera över frågor som bemötande, mångfald och social hållbarhet.

Se programmet till Bemötandedagarna.

Se SVT Sörmlands inslag från Ullakarin Nybergs föresläning.