Innovationsprogrammet tävlar i Entreprenörsjakten

2010-04-29 | Student

I den nationella tävlingen Entreprenörsjakten har Mälardalens högskola ett eget starkt lag med tre drivna och nytänkande entreprenörer. De kom tvåa i deltävlingen i Eskilstuna den 28 april och har nu gått vidare till Sverigefinalen i Göteborg den 7 maj där 10 lag tävlar om en entreprenöriell resa till San Francisco. Grattis och lycka till!

Här möter du medlemmarna i laget Innovationsprogrammet från Mälardalens högskola: Sasan, Ronja och Markus.

Vilka förväntningar har ni på finalen?

- Vi har ganska höga förväntningar på finalen då deltävlingen var intensiv. Därför tror vi att finalen kommer att vara riktigt intensiv och utmanande. Det kommer säkerligen vara väldigt många överraskningsmoment under tävlingen med mycket tidspress. Nu kan vi klassa oss elitentreprenörer och vi kommer att få möte de bästa lagen så det gäller att vara på hugget. Målsättningen är att vinna finalen och träffa Google, säger lagmedlemmen Sasan Shaba.

Läs artikel i Eskilstunakuriren om laget

Sasan Shaba

Varför är just du med i Entreprenörsjakten?

- Jag älskar utmaningar, gärna utmaningar med press. Entreprenörskap har varit en stor del av min studietid och jag har startat eget företag. Jag jobbar även med Entreprenörskap både på Idélab och på Kreo. Jag är en problemlösare och en doer, säger jag något så gör jag det, så enkelt är det bara!

Vilka förväntningar har du på tävlingsdagen?

- Jag tror att det blir rejält intensivt och många överraskningar under dagen. Jag tror att man måste tänka steget före hela tiden!

Vilken utbildning läser/har du läst på Mälardalens högskola?

- Har tidigare en ingenjörsexamen från Innovation och produktdesign och valde sedan att fortsätta på industridesign-inriktningen på innovationsprogrammet. Jag är färdig och har tagit min examen.

- Jag tycker att innovationsprogrammet är en härlig utbildning med bra lärare, kul att vissa kan inspirera en på olika sätt i vissa situationer, då blir det hela mer intressant. "Action" i utbildningen där man får varierande uppdrag ifrån näringslivet.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

- Go international helt enkelt! Jag är en doer och jag har många idéer, fler SKA förverkligas då jag har sett väldigt mycket potential i dessa idéer. Men jag vill aldrig sluta jobba med människors idéer så i någon form kommer jag att jobba med Entreprenörskap. Mitt mål är att sprida entreprenörsandan och att sprida budskapet till övriga världen, POWER TO THE PEOPLE! En dag kommer jag förmodligen att jobba med mina syskon som alltid har inspirerat mig fram till olika mål i livet! Jag är en drömmare och vill se människor växa, världen förändras och jag utgår ifrån "Impossible is nothing".

Hur ska en bra entreprenör vara enligt dig?

- Jag har inspirerats av många personer men av dessa är det Annika Löfgren på Kreo som har visat mig kraften som människan besitter. Det handlar bla. om drivkraft, att glädjas åt att folk lyckas och att man är en "doer". Några andra som har inspirerat mig är mina syskon och föräldrar som har lyckats något enormt trots stränga förhållanden. Det visar på vilja, envishet och en rejäl dos av inställning!

- För mig är entreprenörskap att ha rätt driv, aldrig ge upp, ser till att saker och ting händer och inte vänta in att saker ska hända, att ta tag i saker och ting helt enkelt. Om jag får beskriva en bra entreprenör med ett ord så skulle det vara KAMELEONT, en bra entreprenör kan anpassa sig till varje situation, klarar av press, inspirerar andra och sist men inte minst är en strateg som tänker steget före hela tiden.

- Mod är också väldigt viktigt, att våga ge sig ut på "osäker mark" och utforska världen, uppleva och möta hinder!

Ronja Svedblom

Varför är just du med i Entreprenörsjakten?

- För att jag är en social och driven person. Jag har kunskap inom informationsproduktion och kan tillföra laget ett nytt synsätt.

Vilka förväntningar har du på tävlingsdagen?

- Att genom roliga uppdrag få hjälpa företag, visa mina kunskaper och knyta kontakter. Jag hoppas på en minnesvärd dag med många skratt och intressanta uppdrag.

Vilken utbildning läser/har du läst på Mälardalens högskola?

- Jag läser andra året på Informationsdesign med inriktning Textdesign.

- Jag valde Textdesign för att jag ville bli journalist, men inte fick söka till det universitet jag ville gå på. På en mässa i Östersund pratade jag med representanter för Mälardalens högskola som presenterade en alternativ utbildning för mig. Jag tyckte den passade perfekt. När jag väl började mina studier insåg jag att jag hittat rätt, det var det här jag ville göra, jag ville inte längre bli journalist. Jag trivs jättebra med utbildningen men vill bli klar så fort som möjligt och få komma ut i arbetslivet.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

- Jag vill slutföra min utbildning och samtidigt driva mitt nystartade företag. Mitt mål är att kunna arbeta med det på heltid när jag är färdig med studierna. Jag vill flytta till Göteborg, resa mycket och kunna satsa på företaget och dansen.

Hur ska en bra entreprenör vara enligt dig?

- En bra entreprenör ska tro på sina idéer men även kunna utveckla andras. Det är också viktigt att vara anpassningsbar, nytänkande och spontan.

Markus Yngvesson

Varför är just du med i Entreprenörsjakten?

- Jag driver eget företag inom innovationsrådgivning och marknadsanalys och tänker på mig själv som en entreprenör. Mitt bidrag är att jag är fenomenal på mindmaps och att jag tänker strategiskt.

Vilka förväntningar har du på tävlingsdagen?

- Jag tycker det är en rolig grej och jag vill träffa nya, driftiga människor. Jag tror att själva dagen kommer att bli väldigt intensiv, rolig och ett minne för livet.

Vilken utbildning läser/har du läst på Mälardalens högskola?

- Jag läste psykologi-spåret på Innovationsprogrammet och tog examen 2008. Jag valde att komplettera med en magister och innovationsrådgivning.

- Jag valde innovationsprogrammet för att det var den enda utbildningen jag hittade som kombinerade kognitiv psykologi på arbetsplatsen med kreativitet och ledarskap. Programmet ger oerhörda möjligheter att skapa sin egen framtid. Den blir verkligen vad man gör den till.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

- Jag tänker fortsätta utveckla mitt eget företag. Just nu jobbar jag bl.a. med Innovationsupport.nu som jag ser en väldig potential i, ska bli kul att se hur det utvecklar sig.

Hur ska en bra entreprenör vara enligt dig?

- Uthållig, lyhörd och flexibel. Att ha en bra idé räcker ingenstans, det gäller att fortsätta framåt och prova nya vägar och vara beredd att ändra sig när man märker vad som funkar och inte.

Läs mer om entreprenörsjakten

Läs mer om innovationsprogrammet