Ingen pannkaka av Eva Lindells barnböcker

2016-12-08 | På campus

Eva Lindell på MDH är inte bara forskare, hon är författare också. Under de senaste tio åren har hon hunnit med att skriva ett trettiotal publicerade kortromaner och noveller för olika tidningar. I år kom hon ut med ”Himmel och pannkaka” som är hennes femte barnbok och det kommer ytterligare en barnbok i bokhandlarna nästa år. "Att skriva är ett sätt att få vara för mig själv en stund och tanka värdefull energi", säger hon.

Det sägs att forskare är vanliga människor men med ovanligt spännande jobb. Eva Lindell kan dessutom lägga till författare till sitt cv. Parallellt med sina forskarstudier i industriell ekonomi och organisation har hon nämligen studerat litterärt och journalistiskt skrivande. Hennes första bok kom ut 2010 och var ett resultat av hennes då femåriga dotters önskan.

– Min dotter ville komma igång med läsningen så vi gick till biblioteket. Men vi hittade inget som tilltalade henne. Då skrev jag en egen bok. Resultatet blev ”Sova nästan hela natten”. Om den blev godkänd? Ja, hon lärde sig att läsa alldeles utmärkt, säger Eva Lindell.

”Sova nästan hela natten” handlar om att sova borta för första gången, med allt det innebär; nya intryck, nya dofter och nya känslor. Berghs förslag nappade på manuset och kom genast med önskemål om ytterligare en bok. ”En vecka utan Julia” kom ut kort därefter, och handlar om ensamheten som infinner sig när ens bästis är bortrest. Året därpå föddes ”Drömmen om en hund” som handlar om längtan efter djur och problematiken med allergier. Drömmen om en hund har översatts till danska. Två år senare, 2013, var det dags för ”Världens bästa häst”, som handlar om att tycka olika, att vara osams och att säg förlåt. Hennes senaste verk, ”Himmel och pannkaka”, som kom ut i år, handlar om att ha uppskruvade förväntningar inför kalas och att allt kanske inte blir som man har tänkt sig –men att det kan bli bra ändå. Himmel och pannkaka kommer att översättas av ett koreanskt förlag under 2017.

 

"Går inte att skriva utan att gräva i sig själv"

De fyra första böckerna, Elsa och Julia-serien, riktar sig till barn som vill börja läsa. ”Himmel och pannkaka” är en högläsningsbok på rim för barn på tre till sex år. ”Hitta hönan” däremot, som ges ut i mars nästa år, har en yngre målgrupp på noll till tre år. Den handlar om en försvunnen höna och inspirationen kommer från i somras när familjen hyrde höns till sitt sommarställe.

Eva Lindell berättar att hon i sina barnböcker utgår ifrån sig själv och de situationer hon hamnat i som barn.
– Det går inte att skriva utan att på något sätt gräva i sig själv, konstaterar hon.

Som trebarnsmor blir hon nu påmind om de händelser som på olika sätt påverkat henne under uppväxten.
– Som barn upptäcker man så mycket för allra första gången. Man ställs ständigt inför nya situationer där man behöver kompromissa, stå på egna ben eller prioritera. Situationer som gör att man växer och utvecklas. Det handlar mina barnböcker om.

Det bästa med att skriva barnböcker tycker hon är responsen från läsarna.
– Det är otroligt roligt att få brev från barn som har läst mina böcker och som har funderingar och frågor kring berättelserna. Jag har bland annat medverkat som föreläsare på Bokmässan i Göteborg. Då kom barn fram och berättade att de känner igen sig i det jag skrivit. Det är ett fantastiskt kvitto på att mitt arbete faktiskt gör skillnad.

 

Eva Lindells barnböcker

  • ”Sova nästan hela natten”, 2010, illustratör Bernard Huguet
  • ”En vecka utan Julia”, 2010, illustratör Bernard Huguet
  • ”Drömmen om en hund”, 2011, illustratör Bernard Huguet
  • ”Världens bästa häst”, 2013, illustratör Bernard Huguet
  • ”Himmel och pannkaka”, 2016, illustratör Cecilia Heikkilä
  • ”Hitta hönan”, 2017, illustratör Cecilia Heikkilä
  • Samtliga utgivna av Berghs förlag.