Hon representerar MDH i riksfinal för forskare

2018-11-21 | Forskning/Samverkan Alumni Omvärld

Den 27 november tävlar sju forskare om vem som är bäst i Sverige på att presentera sin forskning. Rachael Berglund från Mälardalens högskola (MDH) är en av finalisterna i årets Forskar Grand Prix, Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare.
– Det ska bli väldigt roligt. Det är bara att köra, säger Rachael Berglund.

 

Bild på Rachael Berglund, doktorand på MDH

Proteiner mot cancer, virtuell verklighet, enzymer, psykosocial hälsa, digitalisering av vården, språkinlärning och blombrist-besvär hos bin. Bidragen spänner över många forskningsfält i årets final av Forskar Grand Prix – eventet där forskare tävlar om att göra den mest spännande och fängslande presentationen av sin forskning på bara fyra minuter.

Rachael Berglund, industridoktorand i kvalitetsutveckling och praktikbaserad innovation, vann deltävlingen på MDH i september och ska nu till Stockholm för att tävla i riksfinalen på Nalen.

– Jag kommer nog vara väldigt nervös. Men det här är en superrolig grej och jag åker dit för att ha kul, säger Rachael Berglund, vars bidrag handlar om hur företags arbete med psykosocial hälsa påverkar medarbetares välbefinnande.

Under tävlingen berättar hon hur företag kan jobba med att förbättra arbetsmiljön genom att göra riskbedömningar och åtgärda dem.

– Jag valde att forska om detta för att jag vet att många omkring mig mår dåligt på sina arbetsplatser. Men det är få som vet hur man ska göra för att skapa en bra arbetsmiljö. Jag vill göra skillnad och hjälpa företag att på ett enkelt sätt skapa en god arbetsmiljö, säger Rachael Berglund.

”Röra mig annorlunda”

Inför finalen har Rachael, som alla tävlande, fått coachning och tips på förbättringar på hennes presentation från deltävlingen i Västerås.

– Jag ska försöka röra mig lite annorlunda så att mina rörelser inte tar för mycket fokus från det jag säger, säger Rachael Berglund.

– Sen är det ju så att vi bara har fyra minuter på oss, så det är bara att köra och försöka ha roligt.

Rachael Berglund ställs mot sex andra forskare från Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, Blekinge tekniska högskola, KTH, Lunds universitet och Högskolan i Skövde.

Se tävlingen – och rösta!

Tävlingen sänds live på www.forskargrandprix.se och alla har möjlighet att lägga sin röst genom en digital omröstning. Röstningen sker via menti.com och med koden 61 24 19. Röstning sker i sändningen efter att alla forskare gjort sina presentationer.

Tävlingen startar 14.00 den 27 november och väntas pågå som längst till klockan 16.00

Riksfinalen i Forskar Grand Prix arrangeras av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, VINNOVA och Vetenskapsrådet.