Hans vision: att bygga nästa generations dator

2017-10-25 | Forskning/Samverkan

Hjärnliknande datorer, eller datorsystem som kan utföra uppgifter på egen hand, finns i olika typer av applikationer som vi använder i vardagen. Masoud Daneshtalab, som håller sin docentföreläsning i veckan, forskar om energieffektiva och högpresterande datorer.

 

 

- Min vision är att bygga framtidens datorer så att de blir mer kraftfulla och energieffektiva än de som finns på marknaden idag, säger Masoud Daneshtalab, som forskar i modellbaserad utveckling inom inbyggda system.

Masoud Daneshtalab började sin karriär på MDH år 2016, dessförinnan hade hans forskning handlat om hur man kan implementera hjärnliknande datorer.

- På MDH använder jag mina kunskaper inom i det ämnet, för att kunna bygga nästa generations dator för mobila applikationer, som autonoma system och bärbara enheter. Dessa är nästan alltid batteridrivna och därför är energieffektivitet en viktig faktor, säger Masoud Daneshtalab.

Den nya datorn, som Masoud Daneshtalab vill ta fram, kan användas i olika typer av system och enheter, som till exempel mobiltelefoner, hälso- och sjukvårdsutrustning, autonoma bilar och industriella robotar. En sådan dator kan också hantera olika typer av data som är ostrukturerad, vilket dagens datorer inte är byggda för.

- Därför tittar jag på hårdvaru- och mjukvaruanpassning utifrån ett energi- och prestationsperspektiv. Det unika i min forskning är att jag vill integrera nya, framväxande datormodeller i de mer konventionella modellerna, inom både hårdvara och mjukvara, säger Masoud Daneshtalab.

Den 25 oktober, klockan 14:15 i sal Gamma på MDH i Västerås, håller Masoud Daneshtalab sin docentföreläsning med titeln ”Towards energy efficient computing”.