Han vill använda industrirobotar inom byggkonstruktion

2019-02-20 | Forskning/Samverkan

Går det att använda industrirobotar inom byggkonstruktion? Den frågan ställde sig Lars Pettersson för några år sedan. Nu är han adjungerad professor i byggautomation vid MDH och forskar i ämnet.
– Min huvudsakliga forskning handlar om hur industrirobotar kan användas vid montering av armering i byggprocessen. Inom byggkonstruktion är montering av armering ett arbetsmoment som är både tidskrävande och tungt. Genom att använda industrirobotar skulle byggandet kunna bli både effektivare och billigare, säger Lars Pettersson, projekteringsledare på Skanska och adjungerad professor i byggautomation vid MDH.

1997 började han sin karriär på Skanska och har sedan dess haft olika roller på företaget. 2007 disputerade han i brobyggnad och 2011 blev han adjungerad professor i effektivare byggande vid KTH Kungliga Tekniska Högskolan. I oktober 2017 blev Lars Pettersson adjungerad professor vid MDH. 
– Dagens industrirobotar utför oftast en och samma uppgift. Som adjungerad professor kommer jag vara en del i ett forskningsprojekt som ska få industrirobotar att kunna utföra olika typer av uppgifter baserat på data från projekteringen av de konstruktioner som ska byggas. Något som krävs för att de ska kunna användas inom byggkonstruktion, säger Lars Pettersson. 

Handbok som blivit norm 

I grund och botten är Lars Pettersson brokonstruktör och 1984 gjorde han ett ex-jobb om rörbroar, det vill säga en slags tunnel gjord av korrugerad plåt. Sedan dess har han arbetat med rörbroar, skrivit dimensioneringsmanualer och disputerat i ämnet. År 2000 kom den första utgåvan av hans handbok ”Dimensionering av rörbroar”, som numer blivit norm i Sverige, Finland, Norge och Danmark vid dimensionering av rörbroar. 
 
I samband med Akademisk högtid 2019 kommer Lars Pettersson att installeras som adjungerad professor vid MDH. 
– Det är en stor dag. Även om jag arbetat som adjungerad professor ett tag, så blir det en sorts officiell bekräftelse, säger Lars Pettersson.  
 
Lars Pettersson kommer att hålla sin installationsföreläsning torsdag 4 april klockan 09:00 i sal Beta, MDH i Västerås.