Han lyfter fram den dolda matematiken i rampljuset

2016-11-25 | Forskning/Samverkan

Utan matematik skulle industrin stå stilla.
Det var budskapet när Anders Daneryd från ABB Coroprate Research mötte studenter vid MDH för en gästföreläsning om matematikens praktiska användningsområden.

 

Onsdagen den 23 november hölls föreläsningen som visade på matematiken är av avgörande betydelse för företagen. Anders Daneryd från ABB Corporate Research berättade hur matematiken är av avgörande betydelse för exempelvis affärsmodeller, marknadsanalys och automatiserad design.
– Anders gästföreläsning är en del av en serie med gästföreläsningar med syfte att visa hur matematiken kan användas inom olika områden. Vi vill dels visa några möjliga karriärvägar för studenterna och dels visa spännande exempel på hur matematiken de läser kan användas, säger Karl Lundengård som är programsamordnare vid masterprogrammet för teknisk matematik på MDH.
– Vi strävar efter att studenterna ska inse att det finns tillämpningar av det de läser i kurserna, och det får en annan trovärdighet när en person som faktiskt tillämpat just det säger det, än när föreläsaren framför det. Mycket av den matematik som används inom industrin finns bakom kulisserna och vi vill lyfta fram den i rampljuset, fortsätter han.