Gymnasieelever mötte framtidens teknik på inspirationsdag

2016-02-16 | Utbildning

En autonom sophämtningsrobot, en öronsnäcka som mäter stressnivån i kroppen hos personer med ADHD och en superdator som kan läsa av ljudvågor från jordens uppkomst – det var några av de saker som drygt 200 gymnasieelever fick stifta bekantskap med under Robotik-, flyg- och rymddagen som arrangerades på MDH den 16 februari.

 

På MDH finns civilingenjörsutbildningar i robotik och tillförlitliga flyg- och rymdsystem, samt en forskningsmiljö inom inbyggda system som rankas bland de starkaste i världen. För andra året i rad bjöd högskolan in teknikintresserade gymnasieelever, för att visa upp utbildningarna och den senaste forskningen inom området.

– Det är en intressant och informativ dag som vi hoppas kan ge eleverna mer kött på benen inför deras kommande utbildnings- och yrkesval, säger Lars-Erik Eriksson, lärare på Kungsängsgymnasiet i Sala som var på plats med femton av sina elever.

Under inspirationsdagen fick de möta högskolestudenter som presenterade sina projektarbeten, demonstrerade robotar, visade upp labblokaler och svarade på frågor under en gemensam lunch.

– Bäst var föreläsningen om den autonoma sophämtningsroboten som MDH-studenter har byggt. Det var jätteintressant, säger Victoria Sandberg från Curt Nicolin-gymnasiet i Finspång.   

Fredrik Bruhn, adjungerad professor i robotik och avionik på MDH med ett förflutet på NASA, höll även en uppskattad föreläsning om sin rymdforskning där han bland annat utvecklar ett instrument som ska kunna läsa av restsignaler från universums uppkomst.