Forskar Grand Prix 2016 avgjort

2016-11-30 | Forskning/Samverkan

Igår avgjordes årets riksfinal i Forskar Grand Prix på Nalen i Stockholm. MDH:s representant Caroline Eklund, doktorand i hälsa och välfärd, lyckades att på ett underhållande och tydligt sätt förklara sin forskning om beteendeförändring vid stressrelaterade problem för en publik och jury.

– Jag är nöjd med min presentation, men det räckte inte för att vinna. Jag har lärt mig massor, haft en spännande dag och är glad att jag var med även om det inte blev en topplacering för mig, säger Caroline Eklund.

Årets riksfinal var den femte i ordningen och arrangerades av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova. Sju forskare tog sig till finalen via deltävlingar i Borås, Eskilstuna/Västerås, Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm och Uppsala.

– Att komprimera flera år av forskning till fyra inspirerande och underhållande minuter är ingen lätt uppgift. Men som forskare är det viktigt att kunna berätta om sina resultat så att även de som inte är experter förstår. Det behövs för att forskningen ska komma till användning i samhället, säger Sven Stafström, generaldirektör Vetenskapsrådet och prisutdelare vid finalen.

Publikens samlade mentometerröster slogs ihop med expertjuryns för att utse vinnaren som blev Anita Pettersson vid högskolan i Borås. Anita Pettersson forskar om hur vi kan ta till vara de resurser vi redan har tagit ut, upparbetat och använt från jordens förråd. På andra respektive tredje plats kom Marlene Andersson, Sveriges lantbruksuniversitet och Nellie Linander, Lunds universitet. Övriga tävlande delade på en hedersam fjärde plats.